Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новине до даљег без умањеног ПДВ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 07. 2013.

Аутор: М. Галовић Извор: Политика

Новине до даљег без умањеног ПДВ-а

Хрватска дневним листовима ПДВ смањила на пет одсто, у Србији подршка штампаним медијима за сада декларативна. У Србији, за разлику од Хрватске, за сада не постоји политичка воља да се умањи ПДВ за дневне новине и тиме овим медијима омогући да лакше прођу кроз времена кризе.

У Хрватској се од првог јула примењује јединствена стопа ПДВ-а за дневне листове од пет одсто, с тим што је на незадовољство новинара наишло решење да умањење пореза не важи за регионална и периодична издања.

Овде такве полемике нема, јер ниједна категорија штампаних медија нема посебну подршку државе која би се огледала кроз умањење пореза, а изостанак те подршке оправдава се тешком финансијском ситуацијом у држави. Ипак, надлежни у Министарству културе и информисања показују вољу да се о томе разговара, ако се покрене одговарајућа иницијатива од новинарских удружења.

– Било би добро да удружења званично покрену иницијативу и да, у мери у којој је то могуће и логично, заједнички покренемо иницијативе за помоћ медијима. После усвајања медијских закона, одмах ћемо, у сарадњи са удружењима, тражити ефикасне, а не само декларативне начине да се материјални положај новинара и медија поправи, да се спречи гашење медија. И у богатим демократским европским земљама траже се нови начини за државну помоћ медијима, а да се не угрози њихова слобода – каже за „Политику” Драган Коларевић, помоћник министра културе и информисања.

Он је свестан да је свака помоћ медијима у неповољним економским приликама од велике користи.

– Међутим, пореска политика је у надлежности Министарства финансија, тако да наше министарство може само да покрене иницијативу, а не може да утиче на одлуку – објашњава Коларевић.

У Министарству финансија и привреде, на питања „Политике” о евентуалном умањену ПДВ-а за штампане медије, одговарају да се за ове медије већ примењује нижа стопа ПДВ-а, осам уместо 20 одсто, а додатно смањење није разматрано.

– Имајући у виду оштра буџетска ограничења ове године ово или нека друга смањења стопе ПДВ-а су неизводљива. Иначе, стопа ПДВ-а је утврђена законом, па би и њена евентуална измена подразумевала измене закона – кажу у Министарству финансија и привреде.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси