Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Митровић хоће да ућутка „Блиц“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 07. 2013.

Аутор: Светомир Марјановић, Вук Цвијић Извор: Блиц

Митровић хоће да ућутка „Блиц“

Жељко Митровић из њему знаних разлога и интереса напао је “Блиц” преко своје телевизије. Наводно, љут је због начина на који смо извештавали о несрећи у којој су две породице унесрећене: једна седамнаестогодишње девојчице коју је на пешачком усмртио његов син и друге породице Митровић. Али, то никако не може и не сме бити разлог да се Митровић брутално и на начин недостојан васпитаних људи обрачунава са “Блицом” и његовим главним уредником. И то само зато што је власник телевизије.

 

Наш став подржавају сва новинарска удружења и медији у Србији и не сме се дозволити никоме, па ни Митровићу, да се са својим неистомишљеницима обрачунава злоупотребљавајући националну фреквенцију. Савет РРА је тело чији је посао и чији челници добијају плату да би нас заштитили од самовоље Жељка Митовића. Тражимо да раде свој посао и покажу да нико у Србији не сме да буде изван закона. Па ни Жељко Митровић.

Реаговања на напад Жељка Митровића на „Блиц“

Вукашин Обрадовић, председник НУНС

Митровић нема намеру да поштује закон

Тражили смо од РРА да хитно реагује јер није први пут да Жељко Митровић злоупотребљава националну фреквенцију у приватне сврхе. Очито је да са Митровићем не може да се разговара јер злоупотребљава националну фреквенцију која је јавно добро и њему је дата на коришћење. Он је показао да нема намеру да поштује законе и кодексе и то више није питање Жељка Митровића и „Пинка“, већ РРА која би морала да реагује. Свако мора да поштује закон, па и Митровић. НУНС је упутио захтев РРА и у случају напада Митровића на “Блиц”, као и неколико ранијих пута када је власник „Пинка“ злоупотребљавао националну фреквенцију.

Петар Јеремић, председник ИО УНС

Нова злоупотреба власника „Пинка“

Ово је још једна у низу злоупотреба слободе информисања на ТВ „Пинк“ јер су и раније водили приватне кампање против разних особа и институција. Тако нешто је неспојиво са кодексом новинара Србије. Сви новинари су дужни да поштују тај кодекс. Уколико се то емитује на каналу који има националну фреквенцију, РРА би морала да реагује.

Гордана Суша, члан Савета РРА

Згрожена сам

Лично као грађанин згрожена сам овим начином обраћања јавности ТВ „Пинк“. Прво је била кампања обрачуна са председником ДС Драганом Ђиласом, па кампања обрачуна са “Блицом”, а у позадини је опет Ђилас, па са НУНС-ом, а у позадини су Ђилас и “Блиц”. Тако да свако ко се огласи тим поводом ризикује да буде следећи на списку. Овде, наравно, није реч о снази аргумента, већ о аргументу снаге јер је власник „Пинка“ најмоћнији медијски могул у Србији.

УО Асоцијације медија

Савет РРА да се изјасни о кампањи против „Блица“

Управни одбор Асоцијације медија позвао је Савет РРА да се изјасни о „кампањи“ ТВ „Пинк“ против чланице Асоцијације компаније Рингиер Аxел Спрингер и главног уредника „Блица“ Веселина Симоновића, члана УО Асоцијације. Грубим нападима и личним увредама крши се кодекс понашања емитера и угрожавају пословање компаније Рингиер Аxел Спрингер у Србији и егзистенција запослених у њеним издањима, док се Симоновић излаже позивима на прогон и линч. Инсистирамо на поштовању новинарског кодекса и одлука Савета за штампу. Уколико је нека од чланица Асоцијације прекршила новинарски кодекс, ТВ „Пинк“ као и било која друга организација или појединац могу да се обрате за заштиту Савету за штампу, али не и да воде кампање против издавача и њених челних људи. (Чланице УО Асоцијације су „Курир“, „Новости“, „Блиц“, ЦоРД, Телефраф.рс, „Акер“ и „Локал прес“)

Горан Караџић, заменик Савета РРА

Покренули смо поступак против ТВ „Пинк“

Заменик председника Савета Радиодифузне агенције Горан Караџић изјавио је за “Блиц” да је РРА већ покренула поступак против Телевизије „Пинк“ због напада на “Блиц”. На основу нашег мониторинга и по службеној дужности Савет РРА је пре него што су стигле притужбе од стране компаније Рингиер Аксел Спрингер о начину извештавања Телевизије „Пинк“ о дневном листу “Блиц” покренуо поступак против Телевизије „Пинк“. Након покретања поступка, представник Телевизије „Пинк“ биће позван на прву наредну седницу Савета РРА која ће бити одржана у најскорије време, а ја очекујем до краја следеће недеље - изјавио је Караџић за “Блиц”.

Блиц: Примитивне увреде власника Пинка неће нас зауставити

Колегијум дневног листа “Блиц” и менаџмент компаније Рингиер Аxел Спрингер најоштрије осуђују примитивне нападе Жељка Митровића на “Блиц” и његовог главног уредника Веселина Симоновића. Митровић је брутално злоупотребио националну фреквенцију. Преко “Пинка” изнео је низ неистина и увреда на рачун “Блица” и главног уредника Веселина Симоновића.

Митровић напада “Блиц” и његовог главног уредника јер жели да спречи објективно и професионално извештавање “Блица” о трагичној саобраћајној несрећи у којој је учествовао његов син. То представља најгрубљу злоупотребу телевизије чији је власник и наставак Митровићеве праксе да се преко националне фреквенције обрачунава са сваким ко му није по вољи. Уз најдубље разумевање према породицама које је ова трагедија погодила, “Блиц” ће и даље у складу са највишим професионалним стандардима објективно информисати јавност, без обзира на притиске моћника.

Како против главног уредника “Блица“ већ недељама траје и примитивна кампања “Пинка Монтенегро”, чији је власник такође Митровић, остаје нам само да нагађамо који је прави разлог напада Жељка Митровића и од кога је додатно наручена и плаћена ова кампања против “Блица”. “Блиц” захтева да надлежни Савет Републичке радиодифузне агенције хитно реагује и у складу са законским овлашћењима најстроже казни ТВ „Пинк“. Савет РРА ће тако спречити даљу примитивну злоупотребе националне фреквенције од стране Жељка Митровића. Само оваквом одлуком Савет РРА би показао да се у Србији, која претендује да постане чланица ЕУ, поштују закон, људска права и медијске слободе.

Коментари (2)

Остави коментар
пон

29.07.

2013.

novinarka [нерегистровани] у 00:31

HITNA AKCIJA

Pod hitno zaustaviti bahatost čoveka koji se, zahvaljujući istumbanom sistemu vrednosti, našao tamo gde, po svojim intelektualnim potencijalima, nikako ne bi trebalo da bude - u svetu medija. Željko Mitrović sa pozicija sile novca već dve decenije "kvari" omladinu, namećući nakaradan sistem vrednosti, povlađujući najnižem ukusu publike, manipulišući emocijama stotine hiljada ljudi... Sada kada je njegov sin usmrtio devojku i u crno zavio jednu porodicu, bahati tata Mitrović, svojim "medijskim" istupima, vređa moral i zdrav razum. Molimo RRA da nas poštedi ovoga, a sudske organe da nepristrasno rade svoj posao.

Одговори
суб

27.07.

2013.

Bata Raka [нерегистровани] у 23:48

Nedoslednost

Povodom dobrim delom opravdanih primedbi na na;in kojim TV pink govori o Blicu i njegovom glavnom uredniku Veselinu Simonoviću, neophodno je istaći i nedoslednosti Blica i NUNSA u vezi sa komentarima koji im ne odgovaraju. Sajtovim Blica i NUNSA, naime, poslao sam komentare u kojim podržavam njihove napore u raskrinkavanju TV priloga Pinka koji se odnose na Blic i g. Simonovića. Uporedo s tim, međutim, ukazao sam i na svojevremene izjave Veselina Simonovića putem kojih je, otvorenim govorom mržnje, blatio predsednika Srbije Tomislava Nikolića. I Blic i NUNS, nažalost, odbili su da objave navedeni komentar u kome, naglašavam, nije bilo uvredljivih izraza koji bi uticali na izostavljanje komentara. Zar to ne ukazije na činjenicu da se vlasnici, odnosno urednici navedenih sajtova boje istina koje se ničim ne mogu pobijati.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси