Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драконским казнама гуше медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2013.

Аутор: В.Ц.С. Извор: Вечерње новости

Драконским казнама гуше медије

УНС и НУНС објавиће имена судија који гуше слободу штампе и регистар тужби и пресуда. Судије нису упућене у медијску проблематику и не познају европску праксу. Забринути због све чешћих драконских пресуда против новинара и медија, струковна удружења УНС и НУНС решила су да „пресавију табак“.

УНС ће изаћи са листом судија који су непознавањем закона нанели непроцењиву штету слободи штампе, и о њима ће обавестити Високи савет судства, док ће НУНС направити базу података тужби и пресуда.

 - У последњој деценији пракса је да судије неселективно прихватају тужбе против новинара. А често нису упућени у медијску проблематику, у наше законодавство, а још мање у европску праксу и конвенције чији смо потписници - каже Петар Јеремић, председник ИО УНС.

Он се слаже да слобода штампе не подразумева фабриковање чињеница и вређање, и да оштећени имају право да затраже заштиту на суду или пред Саветом за штампу. Али суштина пресуде је да опомене, а не да доведе до гашења медија. А управо такве су последње пресуде које је изрекао Апелациони суд у Новом Саду Телевизији Апатин и њеном „Гласу комуне“ (милион динара) и Радио Дунаву (800.000).

- Главна уредница осуђена је са 500.000, а њена плата је 25.000 динара месечно - коментарише Јеремић, и додаје да је став Уставног суда да је чак и претња казном која може довести до гашења медија кршење слободе информисања.

Посебан проблем су тужбе које јавне личности подносе јер су им објављене фотографије без сагласности. У УНС истичу да политичари и разне звезде имају умањено право на приватност, па су осуђујуће пресуде погрешне.

- Наш тим за бесплатну правну помоћ тренутно заступа осам тужених новинара - каже Вукашин Обрадовић, први човек НУНС. - Судије не препознају интенцију тужилаца, не да тужбом дођу до истине, већ да кроз високе новчане казне дисциплинују медије и подстакну аутоцензуру.

И у НУНС хоће да верују да иза судских пресуда често не стоје ни лоша намера ни мито, ни притисак, већ - пуко незнање.

- Суд је, рецимо, прихватио тужбу фолк звезде против Гордане Суше 12 година пошто је она била главни и одговорни уредник РТС, који је 2000. пустио саопштење синдиката у ком се тврди да је певачица добијала енормне накнаде од ПГП-а - каже Обрадовић.

По речима адвоката Снежане Ђокић, највећи одштетни захтев који је стигао једном гласилу био је 100 милиона динара, и тај поступак траје. Најчешће одштете добијали су политичари, 300.000 - 400.000 динара.

- Људи са дебелим полицијским досијеима тражили су од новинара енормне износе за повреду части и угледа јер је објављено да су учествовали у разбојништву, а они су осуђени за тешку крађу! Један вишеструки повратник сматрао је да су му повређени част и углед јер је грешком написано да је полицајац, па је имао непријатности са осталим затвореницима.

НА СТОТИНЕ ТУЖБИ ПРЕМА подацима Републичког завода за статистику, домаћи судови изрекли су лане 553 пресуде за увреду и клевету, од којих је немали број био против медија. Број тужби за накнаду нематеријалне штете пред вишим судовима је још већи.

Имала је и случај новинара који је осуђен због туђег текста на истој страни на којој је објављен и његов. Дешава се и да се људи наводно препознају само по иницијалима, а један је тужио јер је препознао себе на слици на којој је лице особе било замрљано. Виши суд у Краљеву ослободио је фото-репортера и уредника фотографије, али је осудио уредника рубрике у којој је слика објављена. Новинари су осуђивани и само зато што су преносили полицијска саопштења или објављивали изводе из чувене Беле књиге коју је својевремено МУП у време министра Душана Михајловића поделило новинарима.

Од кад траје економска криза није ретко ни да естрадне звезде саме обавесте папараце да ће у одређено време негде бити и нешто радити, па их после објављивања слика - туже.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

26.07.

2013.

Teodor Perunski [нерегистровани] у 17:39

Baš čudno

Zar objavljivanje imena sudija nije vid pritiska na tzv. nezavisno sudstvo?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси