Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија се опростила од Драгана Бабића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 07. 2013.

Аутор: Е. С. Извор: Информер

Србија се опростила од Драгана Бабића

Вест о смрти Драгана Бабића, једног од најпознатијих новинара наше бивше државе и заводника на помен чијег имена су женама клецала колена, никог није оставила равнодушним.

 

Аутор легендарне емисије за децу „Двоглед“ и водитељ култног „Кино-ока“ повукао се  из јавности и последње године живота провео читајући и пишући.

Бабићево отуђење није променило лепо мишљење које о њему имају његове колеге и пријатељи.

Александар Тијанић, директор РТС, куће у којој је Бабић провео готово читаву новинарску каријеру и дочекао пензију, на специфичан начин је глорификовао старијег колегу.

- Био је величанствени примерак балканског интелектуалног мужјака. Не постоје наследници људи попут њега. Из генерације у генерацију српско новинарство краће је за главу - рекао је Тијанић за Информер.

Љубимац жена

Режисер Миљенко Дерета, данас посланик у Скупштини Србије, сарађивао је с Бабићем на неколико пројеката и дружио се с њим. Он има само речи хвале за свог покојног пријатеља, али није хтео да коментарише детаље из његовог приватног живота.

- Драгана памтим као невероватно смиреног човека који је имао невероватне способности за свој посао.  Никада није попуштао под притисцима, који су у овом послу чести. Да ли је последњих година био у контакту са Лив Улман? Не желим да причам о томе. О његовом односу с њом никада нећу говорити јавно јер је то део његове најдубље интиме - рекао је Дерета.

Романса са чувеном норвешком глумицом Лив Улман један је од Бабићевих највећих заводничких успеха. Као прави џентлмен није желео да открива појединости те везе. На исти начин се односио и према везама с овдашњим лепотицама.

Причало се да је једна од њих наводно била и глумица Неда Арнерић, мада ова прича никад није потврђена. Глумица за Информер каже да ју је његова смрт веома потресла.

- Портресена сам. Нажалост, такав човек се више не рађа. Био је свестрана личност, интелектуалац, велики новинар, радознао... Имао је дивне емисије. Чега год се дотакао било је добро. На крају се повукао, ваљда му се све смучило.

Дигао је руке од свакодневне грозне ситуације - рекла је Неда.

Крушевачки ђак

Драган Николић, који је с Бабићем између осталог сарађивао у емисији „Образ уз образ“, нерадо је прокоментарисао одлазак великог новинара.

- Не волим да дајем изјаве тим поводом. Наравно да сам га познавао. Жао ми је што је отишао, био је диван писац, новинар и човек. Изгубили смо много, пре свега једног свестраног уметника - помало резигнирано је рекао Николић.

Бабић је остао у сећању људи у родном Крушевцу, где је и завршио основну школу. На месту где је некада била његова родна кућа, у Чолак Антиној улици у центру града, данас се налази велика стамбена зграда. Од блиских рођака у Крушевцу данас живи само његова сестра од тетке, до које нисмо успели да дођемо.

Међутим, Бранислав Костић, сниматељ РТС у Крушевцу и Драганов добар пријатељ, радо је говорио за Информер.

- Иако није дуго живео у Крушевцу, овде га многи познају. Највише се дружио с редитељем Небојшом Брадићем - каже Костић и објашњава на који начин је Бабић задужио овдашње новинарство:

- Био је врстан новинар и добар човек. С њим је било задовољство радити и дружити се. Он је у српску телевизију унео Би-Би-Сијев начин рада.

Антрфиле: Побегао из Би-Би-Сија

Драган Бабић био је први новинар из некадашње Југославије који је добио позив да ради на Би-Би-Сију, али је уместо понуђених пет година остао само пола године и вратио се. Тамо се сусрео с администрацијом којој није био вичан, пошто га је занимао ауторски, а не чиновнички посао.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси