Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фејсбук и Амазон плаћали ниске порезе у Италији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2013.

Извор: РТВ, Танјуг

Фејсбук и Амазон плаћали ниске порезе у Италији

МИЛАНО -Профитабилне међународне компаније Facebook (Фејсбук) и Амазон заједно су платили тек нешто више од милион евра пореза у Италији прошле године, сазнаје новинска агенција АНСА.

Информације су се појавиле неколико дана након што је Група 20 најразвијенијих земаља света (Г20) покренула питање великих глобалних корпорација које своје пословање организују на начин који им омогућава да избегну плаћање пореза у земљама у којима остварују милионске приходе, преноси АНСА.

Документи у које је АНСА имала увид показују да је америчка компанија за онлајн трговину Амазон прошле године у Италији платила порезе од 950.000 евра, док је Фејсбук платио нешто испод 132.000 евра.

Google (Гугл) се спомиње као једна од највећих компанија које избегавају плаћање пореза кроз сложену мрежу холдинг компанија. Гугл је у Италији у 2012. платио порезе од свега 1,8 милиона евра.

Политичари су забринути да мала и средња предузећа одвајају већи проценат прихода на порезе у поређењу са глобалним гигантима који су у могућности да профит пријављују у земљама где су порези нижи.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) је прошле недеље у Москви представила нови план међународне сарадње на пољу спречавања утаје пореза.

"Национални порески закони не држе корак са глобализацијом корпорација и дигиталном економијом, остављајући процепе које међународне компаније могу да искористе да би вештачки умањиле своје пореске обавезе", наводи ОЕЦД.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси