Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коме се додељује национална фреквенција?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2013.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Коме се додељује национална фреквенција?

Углавном смо у Србији навикли да се за све чека последњи час, али ће Републичка радиодифузна агенција овог пута одлуку о томе коме ће доделити националну фреквенцију некадашње Авале донети већ у уторак 23. јула иако је за то имала рок од 30 дана.

 

РРА је након завршетка конкурса за фреквенцију на коју су се јавиле телевизија Коперникус и Нова.рс у року од неколико дана објавила критеријуме за доделу фреквенције, обавила разговор са заинтересованим странама и заказала седницу на којој ће бити донета одлука.

Јавност у Србији, дакле, неће чекати дуго да види која ће се телевизија изборити за „спорну“ фреквенцију која је требало да се остави за процес дигитализације телевизије, али је упркос ставу надлежних институција, неочекивано расписан конкурс за њену доделу. Стручна јавност је, подсетимо, осудила такав потез, наглашавајући да ће се тиме додатно успорити процес дигитализације, који већ увелико касни.

Разни интереси и спекулације појављивале су се у медијима откад је расписан тај конкурс. Најчешће се помињало да ће фреквенцију добити Дејан Јоцић, бивши директор ТВ Прва, за којег се наводило и да ће довести РТЛ у Србију. Прича о РТЛ се не смирује ни сада када су познати кандидати за фреквенцију. Наиме, спекулише се да иза новонастале Нове.рс заправо стоји РТЛ.

Како Данас сазнаје, представници Нове.рс су на разговору са члановима Савета РРА пре неколико дана истакли да са РТЛ имају само уговор о техничкој сарадњи која подразумева опрему и консултантске услуге, напомињући да је РТЛ најбољи „систем интегратор“. Тако су свели однос само на технички ниво. Чланове Савета је интересовала и веза ове телевизије са Дејаном Јоцићем, на шта је адвокат Нове одговорио да Јоцић није у власничкој структури, да нема менаџерски уговор, нити да има уговор о раду, па стога тренутно нема никакве везе са телевизијом.

На питање Данаса зашто нису конкурисали за дозволу у Србији, у РТЛ су одговорили да никада не спекулишу о својим будућим плановима у било којем региону. „Учешћем на медијском тржишту у десет земаља, РТЛ груп већ има уравнотежени портфолио. Упркос великом присуству на европском телевизијском тржишту, наша компанија је веома опрезна када је реч о одлукама о даљем улагању и фокусира се на велике територије са атрактивним тржишним структурама и снажним макроекономским потенцијалом“, наводи за Данас Оливер Фалбуш, потпредседник РТЛ групе задужен за комуникације и маркетинг.

Према подацима из Агенције за привредне регистре, ТВ Нова је регистрована 3.

јула ове године са седиштем у Београду као „Нова.рс телевисион“, а као заступник је наведен Драган Ђурковић. Иначе, стопроцентни власник телевизије је фирма регистрована дан раније, такође у Београду, „Нова.рс медиа холдинг“, чији је већински власник са 85,1 одсто удела холандска компанија БД Медиа Инвест.

Мањински удео имају Драган Ђурковић – 7,9 одсто и ГМГ Медиа Гроуп – седам одсто у власништву Немца Урлиха Брока.

Као један од критеријума за доделу фреквенције је и претходно искуство на медијском тржишту, па се поставља питање колико и каквог искуства имају власници новорегистроване Нова.рс.

Нејасне су ствари и о њиховом конкуренту Коперникусу који тренутно емитује више канала у кабловском систему. По завршетку конкурса, у тој телевизији су рекли за Данас да су се на конкурс за фреквенцију пријавили програмом КЦН1, док у РРА тврде да је реч о њиховом трећем каналу Свет плус инфо, познатом у време изборне кампање као „напредњачка телевизија“.

 Антрфиле : Ко може бити власник?

 Већински власник електронских медија, према важећем закону, иначе, не може бити инострано правно лице, односно може бити максимално са 49 одсто удела, због чега је вероватно холандска компанија БД Медиа Инвест морала да се региструје у Београду под другим називом како би била власник ТВ Нова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси