Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Петковић гробар "Српских новина"?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2013.

Аутор: Н. Н. Травица Извор: Ало!

Петковић гробар "Српских новина"?

После 175 година излажења, опстанак новина доведен у питање јер од министра културе нису добиле подршку, иако их је два пут посетио и обећао помоћ

Опстанак „Српских недељних новина“, јединог званичног гласила наше националне мањине у Мађарској, после 175 година излажења доведен је у питање јер од Министарства културе, први пут за пет година, нису добили ни динар!

Главни и одговорни уредник листа Драган Јаковљевић објашњава за „Ало!“ да су „Српске новине“ конкурисале код Министарства културе Србије за суфинанасирање српских медија у региону, али да средстава нису одобрена.

 - Лист је до сада успевао да одржи континуитет недељног излажења захваљујући великим напорима минималног броја запослених, руководства самоуправе Срба и средствима која смо добијали на конкурсима Министарства културе и војвођанског секретаријата за културу - рекао је Јаковљевић, додајући да издавач настоји да „Српске недељне новине” стигну у сваку српску кућу у Мађарској, тако да их данас чита готово целокупна популација српског становништва у тој земљи.

 - Новине омогућују језичку едукацију нашег народа у Мађарској, која је неопходна. Уредништво је свесно чињенице да је очување матерњег језика и писане речи у расејању значајно у борби против асимилације - изјавио је Јаковљевић, додајући да се новине фи нансирају и из буџета Мађарске, али да та средства нису довољна за редовно излажење. Он истиче и да то гласило данас има само 12 страна, тако да даље смањење није изводљиво.

Непријатно нас је изненадило што на конкурсу Министарства није прихваћен пројекат тематских додатака „Српских недељних новина“ и што нисмо добили средства која су нам протеклих година била драгоцена за функционисање.

То се догодило упркос супротним обећањима министра култ у - ре Братислава Петковића, који нас је д о сада чак два пута посетио. У децембру смо пренели и његову изјаву у којој је обећао да ће министарство на чијем је он челу убудуће фи нансирати и помагати наше напоре, чак и у већем обиму него што је то било до сада - казао је Јаковљевић, наглашавајући да су „Српске недељне новине“ упутиле молбу министарству да им се укаже на остале могућности допуне буџета који им једва омогућава пуки опстанак.

Антрфиле : Два века традиције

Српске недељне новине су настављач традиције „Сербских народних новина“, које је Теодор Павловић издавао у Пешти од 1838. до 1849. године. Српско писано гласило у Мађарској је од почетка излажења променило више издавача. „Српске недељне новине” данас издаје самоуправа Срба у Мађарској, као званично гласило наше националне мањине у тој земљи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси