Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска реформа кључни приоритет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 07. 2013.

Извор: Политика

Медијска реформа кључни приоритет

У писму које је шеф Одељења за Србију Миријам Феран, по налогу европског комесара за проширење Штефана Филеа, упутила новинским агенцијама Фонет и Бета напомиње се да је у тој области „неопходан опипљив напредак”

 

Примена Медијске стратегије, посебно њених делова о транспарентности власништва и финансирању медија, сада је кључни приоритет, више него икада, имајући у виду одлуку Европског савета о отварању приступних преговора са Србијом, саопштио је Генерални директорат Европске комисије за проширење, пренеле су јуче новинске агенције Бета и Фонет.

У писму које је шеф Одељења за Србију Миријам Феран, по налогу европског комесара за проширење Штефана Филеа, упутила новинским агенцијама Фонет и Бета напомиње се да је у тој области „неопходан опипљив напредак”.

„Већ први рокови, предвиђени Медијском стратегијом, нису испуњени, конкретно март 2013. године, за усвајање прописа који би регулисали статус државне новинске агенције Танјуг и других медија који су у власништву државе и које држава финансира”, указује у писму Феранова. Она додаје да мора бити „потпуно обезбеђена” усклађеност државног финансирања медија на различитим нивоима с правилима о државној помоћи, укључујући ту и финансирање кроз рекламне кампање из јавних извора.

Генерални директорат Европске комисије за проширење одговорио је тако на допис приватних агенција Фонет и Бета, упућен крајем јуна, у којем је упозорено на кашњење медијске реформе, коју је подржала ЕУ и чији је важан део излазак државе из власништва у медијима и престанак буџетског финансирања медија. У одговору београдским новинским агенцијама, Феранова се позива на став комесара Филеа да је „политичко уплитање у медијске слободе” једно од кључних питања с којим ће се земље кандидати срести у поступку придруживања ЕУ. „То се најпре односи на транспарентност власништва и финансирање медија. Овај аспект је кључна одредница у Медијској стратегији, чија примена и даље остаје најважнија”, наводи Феранова.

Феранова у писму додаје да је од министра културе и медија Србије недавно затражено да званично консултује Европску комисију о нацртима закона о јавном информисању и електронским медијима, како би се избегла било каква несагласност са законодавством ЕУ, посебно у области аудио-визуелних медијских сервиса и прекограничне телевизије.

„Европска комисија ће наставити да подржава Србију у обезбеђивању примене Медијске стратегије и јачању поштовања слободе изражавања и слободе медија”, истиче у писму Феранова.

Слобода изражавања и слобода медија су међу најважнијим изазовима за земље које претендују на чланство у ЕУ, навела је Феранова и подсетила да су те слободе уједно део критеријума из Копенхагена које земље кандидати морају да испуне.

Новинске агенције Фонет и Бета указале су пре месец дана Европској комисији да државни интервенционизам у медијској сфери угрожава слободну конкуренцију и пословање медија у Србији, као и да медијска реформа касни, чиме држава настоји да продужи буџетско финансирање медија, одлажући транзицију ка њиховом пројектном финансирању, кроз јавне конкурсе и излазак из власништва у медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси