Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оштра полемика због Дневника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2013.

Аутор: РТВ, Бета

Оштра полемика због Дневника

Одговарајући на јучерашње саопштење градоначелника Новог Сада у вези са ситуацијом у Дневник холдингу покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин је изјавио да није потребно да се држава Србија лажним и исконструисаним тврдњама брани од једног њеног дела.

Уследио је одговор из Градске куће у коме се покрајински секретар упућује на градску службу за пружање бесплатне правне помоћи.

У изјави достављеној медијима у којој оцењује да би било пожељно да господин Милош Вучевић прихвати чињеницу да више није адвокат него градоначелник, Васин поставља и питање шта значи тврдња да покрајинска администрација закулисаним радњама жели да узурпира и умањи акционарска права Града и Републике.

 

"Зар имовина Покрајине није део државне имовине? Шта господин Вучевић жели да изазове оваквим порукама?", даље пита Васин.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је у свом јучерашњем саопштењу рекао да покрајинска администрација, са Бојаном Пајтићем, покушава да статусно недозвољеним средствима преузме неспорно већинско власништво Републике Србије и Новог Сада и да стави Дневник холдинг под контролу .

Према тврдњама покрајинског секретара, Скупштина АП Војводине и Покрајинска влада, заједно са Владом Републике Србије и Агенцијом за приватизацију, учинила је огромне напоре на спречавању гашења и нестанка Дневник холдинга, укључујући и значајну материјалну помоћ за одржавање производње и социјални програм овог предузећа, иако су проблеми настали знатно пре избора овог и прошлог сазива Владе АП Војводине.

Како је то Град, од када је он (Вучевић) на челу, помогао Дневник холдингу, пита Васин, упућујући градоначелника на Скупштину АП Војводине којој је, на прошлој седници, поднет извештај о помоћи овом Друштву од стране Владе АП Војводине.

Мирослав Васин подсећа да план реструктурирања Дневник холдинга, израђен у последњих годину дана у сарадњу са Владом Републике Србије и Агенцијом за приватизацију, има за циљ да омогући опстанак тог привредног субјекта.

Како оцењује Васин, градоначелник Вучевић би дао много већи допринос опстанку Друштва када би се укључио у реализацију плана реструктурирања и обезбедио средства која би томе допринела.

Дневник холдинг: Помоћ а не манипулације

Компанија у реструктурирању Дневник холдинг је данас позвала градске и државне власти да јој помогну, а не да се баве "манипулацијама".

Дневник холдинг је у саопштењу приписао градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу "злонамерност, манипулације и лажне тврдње".

Дневник холдинг је одговорио Вучевићу да није спорно да Град и Република имају већински удео, али да је једине конкретне мере за спас тог предузећа последњих месеци предузела Влада Војводине и ребалансом буџета обезбедила знатна средства за реструктурирање холдинга.

Зато је "суштина (Вучевићевог излагања) на другој страни: како забашурити чињеницу да се ни Град, ни Република до сада нису појавили, пре свега када је ваљало обезбедити средства, не само за реструктурирање него и за редовно пословање ове медијске куће", пише у саопштењу.

Додаје се да проблеме холдинга неће решити "никакве револуције и избацивање људи на улицу, по провереном градском рецепту" који води у стечај.

Градска власт: Директорка Дневник Холдинга мора бити смењена

Након овога се поново огласила Градска кућа, саопштењем у коме каже да "синхронизована активност руководства "Дневник Холдинга" и Пајтићевих сарадника, говори о томе да је Град Нови Сад јучерашњим иступом градоначелника, јасно и прецизно указао на проблем а то је следеће: Бојан Пајтић покушава да умањи власничка права града Новог Сада и републике".

С обзиром на чињеницу да Град у јучерашњем саопштењу "није критиковао руководство "Дневник Холдинга" већ Пајтићев (не) правни покушај узурпације", представници Града у данашњем саопштењу питају "због чега се руководство "Дневник Холдинга"осетило прозваним"? По њима, одговор је једноставан јер су људи на челним позицијама у Дневник Холдингу "управо извршиоци Пајтићевог плана да се Граду и Републици преотме и умањи неспорно власничко право над акцијама Дневника".

Због квалификација изнетих на рачун градских власти као што су "злонамерност, манипулације и лажне тврдње", Татјана Брдар, директорка Дневник Холдинга мора бити смењена, каже се у саопштењу и додаје да директор било ког привредног субјекта, не може без санкције да вређа своје акционаре.

Одговарајући Мирославу Васину на питање "шта значи тврдња да покрајинска администрација закулисаним радњама жели да узурпира и умањи акционарска права Града и Републике?" представници града упућују покрајинског секретара за привреду на градску службу за пружање бесплатне правне помоћи.

"Ова служба ће свакако задовољити правничку радозналост и незнање чланова Пајтићевог кабинета, који су на примеру Развојне Банке Војводине те израдом противуставног Статута АПВ показали да су заиста "гиганти правне мисли." Према томе, свака озбиљна правничка полемика са Пајтићем је немогућа, будући да се резултати њихових подухвата пресуђују у Специјалном суду за организовани криминал, или у Уставном суду", каже се у саопштењу.

На крају непотписаног саопштења из Градске куће достављеног медијима, се "понавља решеност да се тајном договарању на релацији Пајтић-Дневник Холдинг стане на пут", и исказује жеља да се "сва статусна имовинска питања решавају у складу са неспорним и непорецивим већинским учешћем Града Новог Сада и Републике Србије у капиталу новосадске медијске компаније".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси