Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мањи ПДВ, као у Хрватској, помогао би новинама у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2013.

Аутор: М. Галовић Извор: Политика

Мањи ПДВ, као у Хрватској, помогао би новинама у Србији

Хрватска је одлучила да штампи олакша пословање у временима економске кризе – стопа ПДВ-а коју плаћају дневни листови смањена је од 1. јула са привилегованих 10 на пет одсто. Оно што је изазвало полемику у тамошњој јавности јесте услов да у тим новинама мора бити 25.000 речи „ауторског текста”, па је у новинарским круговима то протумачено као удар на таблоид „24 сата”, који не би испунио овај критеријум.

Осим тога, нижа стопа ПДВ-а не важи за недељнике и двонедељнике, као ни за локалне листове што је био повод за протест Међународне федерације новинара и Европске федерације новинара, из којих је упозорено да се јединствена стопа мора примењивати на све врсте новина, како дневну штампу тако и периодична издања. Генерална стопа ПДВ-а у Хрватској спада у највише у Европи и износи 25 одсто. Закон је ипак ступио на снагу, али се убрзо огласио Уставни суд Хрватске, који је покренуо поступак по тужби дневних листова „24 сата” и „Вечерњи лист”, и наложио да до коначне судске одлуке све новине плаћају ПДВ по истој стопи од пет одсто.

Зденко Дука, председник Хрватског новинарског друштва, у изјави за „Политику”

каже да је влада прихватила захтев медијских удружења за смањење ПДВ-а, али да је споран критеријум по којем нижа пореска стопа важи за дневне листове који свакодневно објављују 25.000 речи ауторског текста.

– Добро је да је ПДВ смањен, али ми се не слажемо са том дискриминацијом, бројањем речи па још и процењивањем да ли су то ауторски текстови или не.

Такође, није добро што ПДВ није смањен за недељнике и двонедељнике, као ни за локалну штампу. Уставни суд ће у септембру или октобру донети одлуку о тој спорној одредби закона – објашњава Дука.

Да ли би и у Србији требало помоћи штампи смањењем стопе ПДВ-а која данас износи осам одсто (генерална стопа ПДВ је 20 одсто), да ли би овде било могуће увести поделу на основу које би се одлучивало који медиј би плаћао колики ПДВ?

Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС), посећа да штампа спада у најугроженију категорију медија због економске кризе, већег интересовања оглашивача за телевизије, као и због све присутнијих нових електронских медија.

– Нисам за прављење поделе на дневну и периодичну штампу, нити за то да неко одлучује шта су озбиљне, а шта мање квалитетне новине. Мањи ПДВ, а било би добро да је за штампу симболичан, свакако би добродошао, али држава овим медијима може помоћи и на друге начине – мањим царинским дажбинама за папир и

боју, можда и њиховим укидањем – каже Брајовић.   

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић сматра да би смањење ПДВ-а штампи помогло, али да је неприхватљиво правити селекцију на озбиљне новине и оне друге, као и дневне и периодичне.

– Била би то некаква комисија за шунд, што нам не треба, видимо да ни у Хрватској не успева покушај поделе међу штампаним медијима. Осим у олакшицама у набавци материјала неопходним за штампање, држава може помоћи и кроз јавне конкурсе у областима за које се процени да су од значаја за информисање – објашњава Обрадовић.

Асоцијација медија, која окупља новинске издаваче, прошле године тражила је да се штампаним медијима ПДВ смањи на четири или два одсто, у складу са иницијативом Европске асоцијације новинских издавача да све земље Европске уније штампаним медијима максимално смање ПДВ, или да га сведу на нулту стопу, али на тај апел није одговорено.

 

Антрфиле :

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси