Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бартон: ОЕБС пажљиво прати доношење медијских закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 07. 2013.

Извор: Данас, Бета

Бартон: ОЕБС пажљиво прати доношење медијских закона

Београд - Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) пажљиво прати процес доношења медијских закона у Србији, и реаговаће ако буде кршења медијских слобода, изјавила је за портал ЕурАктив Србија портпаролка ОЕБС-а Кети Бартон (Cathie Burton).

На питање да ли ће ОЕБС реаговати због пропуста у доношењу медијских закона на која су указала медијска удружења, она је навела да је у овој фази то тешко рећи јер се не може предвидети будући ток доношења закона.

"Ако централа ОЕБС уочи кршење медијских слобода било где, ми ћемо се огласити. Тешко је сад знати шта ће се десити у Србији у будућности, али будите уверени да ОЕБС у Србији пажљиво прати ситуацију", казала је Бартон.

Медијска удружења су досад више пута указивала на кашњења у медијској реформи и на нетранспарентност у доношењу појединих медијских закона.

И даље није позната коначна верзија закона о јавном информисању која ће бити дата на усвајање иако је јавна расправа о том закону завршена половином марта.

Представници медијских удружења су такође упозорили да, након расформирања радне групе која је писала закон, немају увид шта ће од бројних захтева и примедби ући у закон.

Бартон је у изјави за ЕурАктив Србија нагласила да су медијске слободе врло важне за ОЕБС и да је 57 чланица организације врло привржено том питању.

"Мисија ОЕБС у Србији врло интензивно ради на њиховом промовисању у Србији, као и на томе да сви медијски закони буду донети на отворен и транспарентан начин уз учешће свих заинтересованих страна", казала је Бартон.

Она је изразила задовољство због чињенице да су власти у Србији усвојиле 2011. године Медијску стратегију и нагласила да ће та организација пратити спровођење стратегије у пракси.

Кад буду примењене главне одредбе Стратегије, биће омогућено повлачење државе из власништва и директног финансирања медија, подсетила је Бартон.

"То ће на крају подићи квалитет информација доступних грађанима Србије пошто ће притисак на уређивачке политике бити мањи", оценила је портпаролка ОЕБС-а.

На питање какав је став ОЕБС-а у вези са финансирањем јавног сервиса у Србији, Бартон је рекла да је то "врло комплексно питање", да је "ситуација тешка" и да је тешко пронаћи "брзо решење које ће све задовољити".

Она је нагласила да ОЕБС подржава јавни сервис који је, како је рекла "јако важан и мора се одржати као потка здравог друштва".

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

19.07.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 19:10

Izvestaj o sprovedenoj javnoj raspravi

"Predlagač je dužan da izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi objavi na svojoj internet stranici i portalu e-uprave najkasnije u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave", propisano je clanom 41. poslednji stav Poslovnika Vlade).

Medjutim, izvestaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima nije objavljen na internet stranici Ministarstva kulture i informisanja. Zasto?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси