Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колико вреди живот новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2013.

Аутор: М. Галовић Извор: Политика

Колико вреди живот новинара

Веран Матић обезбеђење добио по процени МУП-а, тужилаштва и БИА

 

Једног петка увече, још сам био на послу, назвао ме је директор полиције и рекао ми да је њихова процена да ми је безбедност угрожена и да је екипа која ће бринути о мојој безбедности већ на путу. Нису ми саопштена конкретна имена или група због којих ми је додељено обезбеђење, јер се, иначе, највећи део информација и не саопштава лицу које се налази под заштитом. Када сам тражио нове провере, речено ми је да се сваких три или шест месеци врши нова процена и да у томе поред представника полиције учествују и друге безбедносне службе, каже за „Политику” Веран Матић, директор и главни одговорни уредник Б 92 и један од три српска новинара који живе под 24-сатном полицијском заштитом. Поред њега, МУП штити и ауторку „Инсајдера” Бранкицу Станковић (на њу су бесни фудбалски хулигани о којим је радила документарни серијал), и дописника „Вечерњих новости” из Лознице Владимира Митрића (њега полиција штити од 2005, када га је тешко повредио суспендовани полицајац, а налогодавац никад није откривен). 

Србија се и даље котира као земља у којој новинаре некажњено убијају, јер убиства Славка Ћурувије, Милана Пантића и Радиславе Даде Вујасиновић још нису расветљена. Иронија је то што се Матић, који је на челу владине комисије за расветљавање ових злочина, ових дана нашао на удару таблоида као неко због кога се расипају државне паре на телохранитеље који га прате и кад путује у иностранство. 

Телевизија Б 92 подсетила је тим поводом да се пре атентата на Зорана Ђинђића у неким новинама постављало питање треба ли премијеру толико обезбеђење. Изјаснио се и председник владе Ивица Дачић у емисији „Утисак недеље”, рекавши да је званична процена да је Матићу неопходно обезбеђење, да би се јуче огласио и МУП Србије уз напомену да у изради безбедносне процене угрожених личности учествују и Тужилаштво за организовани криминал и БИА.

Уз оцену да ниједна процена није рађена на основу личног захтева ни Матића ни осталих, МУП наводи да су трошкови „много мањи од евентуалних последица”. Асоцијација независних електронских медија саопштила је да Веран Матић није једини новинар у Србији који је под полицијском заштитом, наводећи да полиција чува и Александра Тијанића, као и да је обезбеђивала и Драгана Ј. Вучићевића, уредника „Информера”. 

Код Верана Матића, који иначе ужива посебан респект у међународним круговима, могло би се рећи, постоји „акумулирана опасност”. Сам каже да, као и многи новинари Б 92 константно добија претње, највише мејлом и на дискусионим порталима, као и телефоном, и да их адвокатска канцеларија Б 92 доставља полицији, док уличне испаде и не пријављује.

Бивши амерички амбасадор Вилијам Монтгомери је својевремено изјавио за „Нин” да је по налогу своје владе истраживао ко прети Верану Матићу и да је од премијера Ђинђића сазнао да иза напада стоје шеф владиног Бироа за комуникације Владимир Беба Поповић и власник ТВ Пинк Жељко Митровић. Када је 2008. године, по проглашењу независности Косова, дошло до уличних нереда и напада на амбасаде САД и Немачке у Београду, покушан је напад и на зграду Б 92, али су снаге безбедности ову зграду сачувале.

Антрфиле : Матић: Волео бих да се објаве сви подаци

Само додељивање државних телохранитеља угроженим новинарима апсолутно није довољно за побољшање безбедности представника медија, каже Веран Матић. „Новинари морају да буду слободни у обављању свог посла. Веома је тешко заборавити на присуство припадника полиције у сваком тренутку поред вас, без обзира што немате ништа да кријете или колико год они били пажљиви.Бранкица Станковић је годину дана пре мене добила полицијску заштиту и активно сам учествовао у омогућавању да ти односи буду подношљиви како се не би догодило да Бранкица напусти новинарство. Волео бих када би се огласила полиција и изнела податке о степену моје безбедносне угрожености и врсти угрожавања”, каже Матић.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

16.07.

2013.

anonymous [нерегистровани] у 14:15

НЕКАД И САД

Читам како новинарске главешине у овом садашњем нашем времену чува полиција и чудим се како се толика брига никад раније није поклањала. Зар је новинарима из свих врста медија у прошлом добу, без обзира на политичке прилике, све текло као по лоју, нико им није, значи, претио, шиканирао и слична зла чинио, јесу ли сви писали и говорили како свима одговара или је ова нова генерација наједном постала бунтовна и самим тим опасна по сопствени живот?
Мало, господо, размислите о чему се ради. Баш сам ”зависник” од медија, али неке ствари ми не пашу, чудим се кад видим разноразна обезбеђења која ми сви плаћам из пдв и осталих пореза. Јесам са свачију безбедност, али га ми, у Србији, баш претерасмо. Бодигард је популарна зарада, ко га све нема...Шта је, рецимо, тај Тијанић толико значајан?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси