Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министри јуре паре за РТС?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 07. 2013.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Министри јуре паре за РТС?

Предлози закона о електронским медијима и јавним сервисима, упркос најавама, још нису представљени јавности и стављени на јавну расправу, а разлог томе је очигледно што надлежни не знају на који начин да испуне обећање првог потпредседника Владе Александра Вучића да ће претплата бити укинута и да ће се јавни сервиси финансирати из буџета у периоду од две године.

 

Покушавајући да сазнамо на који начин ће бити обезбеђена средства за Радио-телевизију Србије (РТС) и Радио-телевизију Војводине (РТВ) раније, али и сада након ребаланса буџета, у надлежним институцијама „вртели су нас у круг“, а закључак је јасан – још се не зна где ће тај новац пронаћи. У Министарству финансија и привреде истакли су да је то питање за Министарство културе и Владу Србије. У Министарству културе, такође, тврде да је то питање за Владу, али у Влади сматрају другачије. Из прес-службе Владе питање Данаса о средствима за финансирање јавних сервиса прослеђено је Министарству културе, док нам је из Генералног секретаријата стигао одговор да се обратимо Министарству финансија. Пошто је Вучић обећао грађанима укидање претплате, упркос противљењима министра финансија Млађана Динкића из финансијских разлога, вероватно да сада сви поново чекају да Вучић одлучи одакле ће средства за РТС и РТВ бити издвојена. И колико. Подсетимо, предлог закона о електронским медијима, који је требало да регулише и јавне сервисе, најављиван је више пута да ће бити на јавној расправи, али је то било одлагано без објашњења. Потом су представницима радне групе која је радила на закону, представљена два нова, одвојена закона – о електронским медијима и јавним сервисима. Чланови радне групе нису хтели да потпишу те законе, јер их нису писали, али и зато што се противе укидању РТВ претплате. Остало је на Министарству културе да одлучи који ће нацрти закона бити представљени. То се и даље чека. Међутим, то неће моћи још дуго да се чека, јер би сет медијских закона морао бити усвојен у Скупштини Србије најкасније у септембру, пред октобарски извештај Европске комисије о напретку Србије на путу ка ЕУ, то јест како би он био позитивно „настројен“. Област медија, иначе, спада и у поглавље које се односи на људска права, које се сада прво отвара у преговорима са ЕУ и о чему почиње ускоро скрининг. Експерткиња ЕК Сандра Башић Хрватин апеловала је у интервјуу за Данас да се медијски закони морају усвојити што пре. Она је уједно и упозорила власти у Србији да када једном укину претплату да је после две године више неће моћи вратити, а други модели финансирања јавних сервиса не постоје.Време за одлуку о будућности јавних сервиса истиче и власти би већ наредних дана морале да се озбиљно и под хитно позабаве тим питањем. У супротном Србија би могла остати без јавног сервиса, хиљаде људи би остало без посла, а наши почетни кораци у преговорима са ЕУ би вероватно били знатно успорени.

 

Антрфиле : Гашење РТС

 

Чекајући законе и одлуке надлежних, РТС и РТВ су у све тежој финансијској ситуацији. Иако је РТС од Владе добијао претходних месеци одређену врсту новчане помоћи, РТС је пре неки дан апеловао да се налазе у никада тежој ситуацији, а генерални директор Александар Тијанић најавио је да ће РТС бити угашен крајем августа „ако држава хитно не издвоји новац за његово спасавање“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси