Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Позив на линч Недима Сејдиновића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2013.

Извор: www.autonomija.info

Позив на линч Недима Сејдиновића

На порталу Корени објављен је позив на линч новосадског новинара и књижевника Недима Сејдиновића, у ком се он назива "муслиманским војводом" И "једним од водећих војвођанских сепаратиста".

 

У спорном тексту на поменутом порталу објављена је Сејдиновићева слика, уз пропратни текст да један од оснивача Независног друштва новинара Војводине "стално ради на саботирању истине", да је за њега "Слободан Милошевић реинкарнација Хитлера".

"Човек који не види кладу у оку своје 'исламско-бошњачке' скупине, усуђује се да трунке у српском оку описује као огромне кладе", наводи се у спорном тексту.

Текст прате коментари које су потписале наводне Сејдиновићеве комшије, који траже додатне информације о томе "где живи потурчени балија".

Портал Корени је портал Срба у расејању, а главни и одговорни уредник је Никола Јанић.

Идентичан текст пренет је данас и на порталу Интермегазин.

Недим Сејдиновић је председник Извршног одбора НДНВ-а. Пре тога био је дугогодишњи генерални секретар новинског удружења, али није и оснивач НДНВ-а.

Поводом спорног чланка реаговали су бројни новинари из земаља региона.

"Најоштрије осуђујемо безочни напад на колегу Недима Сејдиновића, оличен у Петровићевом хушкачком тексту. Овом приликом поручујемо да су новинари целе бивше Југославије и региона уједињени у осуди непрофесионалности, шовинизма и позива на линч", наводе они. Новинари који су потписали саопштење су засад Бојан Тончић, Ладислав Томичић, Душан Комарчевић, Хрвоје Шимичевић, Жарка Радоја, Ана Беначић, Барбара Матејчић, Александар Манасиев, Сашка Цветковска, Борис Павелић, Бранислав Зекић, Миодраг Совиљ, Тамара Опачић, Илко Ћимић, Машењка Бачић, Стојан ДеПрато, Томислав Марковић, Петар Видов, Елдин Хаџовић, Хрвоје Јурић, Данка Дерифај, Мирослав Едвин Хабек, Мелиса Скендер, Самир Кајошевић, Снежана Чонградин, Пеђа Поповић, Јосип Јагић, Маша Јерин, Ива Мартиновић и Јелена Шимац..

Пре двадесетак дана објављен је сличан текст, посвећен заменику главног уредника Е-новина, Томиславу Марковићу. У том тексту овај новинар означен је као "србомрзац", а такође су објављени коментари у којим се позива на "одсецање језика" и "клање" Марковића.

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) затражила је данас хитну реакцију свих надлежних институција како би се најоштрије санкционисао позив на линч новосадског новинара и књижевника Недима Сејдиновића, који је објављен на порталу www.koreni.rs, а који је пренео и портал www.intermagazin.rs.

"Позив на линч и полемисање о нечијој националној припадности су последица чињенице да се ово друштво никада није јасно одредило према ратнохушкачком новинарству деведесетих", наводи се у саопштењу за јавност.

Додаје се да најмање што може да учини држава у којој су убијани новинари а убице више од деценије нису пронађене, јесте да хитно и најоштрије санкционише овакве изливе мржње и националне нетрпељивости. "Мржња која исијава из сваког слова објављеног на рачун Сејдиновића није видљива само у том, него и у другим текстовима којима аутори полемишу на рачун Војводине и њене аутономије, па је јасно да њима у ствари смета Војводина и све њене различитости, као и европски пут Србије", пише у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси