Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Црно-бели грчки ТВ свет
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2013.

Извор: РТС

Црно-бели грчки ТВ свет

У првим сатима владина "Грчка јавна телевизија" ЕДТ емитовала црно-беле снимке певача из 1960-их година, старе филмове и археолошке документарце.

Влада Грчке упозорила да у прво време нова телевизија може само да пушта репризе. Радници и даље одбијају да напусте зграду угашеног јавног сервиса ЕРТ-а.

Влада Грчке је данас, месец дана пошто је искључила сигнал јавне телевизије, покушала да поново емитује основни, тзв. ембрионални програм, који се састоји само од реприза.

То су црно-бели снимци певача из 1960-их година, филмови чији су глумци давно умрли, археолошки документарци. Први сати владине "Грчке јавне телевизије" (ЕДТ) - што је њен нов назив, одвели су у далеку прошлост гледаоце из садашњег доба економске стагнације и друштвеног пропадања.

Три канала официјелног јавног сервиса РТВ "ЕРТ" су нагло затворена 11. јуна, пре тачно месец дана, одлуком премијера Андониса Самараса.

Влада је данас упозорила да у прво време, у недостатку производње програма, нова ТВ - на једном каналу - може само да репризира игране филмове и документарце.

Мали тим задужен да оживи грчку јавну радиодифузну кућу, необичан је као и програм. Састоји се од једног техничара у пензији, једног бившег редитеља ЕРТ који је прешао на приватни канал, од једног службеника Грчког центра за филм и једног службеника ТВ-канала Скупштине Грчке, објавио је атински лист Елефтеротипиа.

Уз свеопшту критику програма, али и архаичног знака нове телевизије, који по некима подсећа на знак из "мрачних совјетских времена", додатни ударац је то што је 84-годишњи режисер Роберт Мантулис, чији је филм "Градоначелница" (1960), отворио програм у четвртак, најавио да ће преко суда тражити одштету због тога што је његов фим емитован на "гнусном" јавном каналу.

Новински колумнисти су данас осудили "импровизацију" и "аматеризам" државе у покретању јавног ТВ-канала.

Аргумент за то је и што нема вести, осим повременог појављиања наслова на дну екрана, а вести има само на страним каналима као што су Би-Би-Си и Дојче веле који су и раније били доступни, преко сигнала ЕРТ.

Међутим, француски канал ТВ5 и амерички Си-Ен-Ен који су такође дистрибуирани преко ЕРТ-а, више нису доступни.

Правно гледано, Влада је била приморана да укључи сигнал јавне телевизије јер јој је то наредио Државни савет - управни суд, прогласивши још у јуну да је укидање грчког јавног сервиса ЕРТ-а противзаконито.

Али, држава има и даље велики проблем: У згради бившег јавног емитера ЕРТ, десетине њених отпуштених радника свакодневно раде емитујући вести преко интернета, захваљујући подршци Европске радиодифузне организације (ЕБУ).

Критикована због лошег управљања и зависности од власти, стара "света крава" - јавни РТВ сервис се од затварања претворио у алтернативни медиј протеста, иако је свих 2.700 запослених примило писма о отказу.

Пошто у зграду не може, нова јавна телевизија емитује са релеја једне приватне станице.

Министар за медије Панделис Капсис изјавио је за АФП у уторак да преговори нису прекинути и да је нова организација спремна да запосли 2.000 бивших радника ЕРТ и то уз плаћање обештећења. Али, под условом да напусте зграду ЕРТ-а.

Ту могућност су они одбацили и нову ТВ назвали "пиратском". Приватни канали су данас одржали штрајк солидарности с њима од неколико сати, а Капсис запретио да "држава неће бити талац синдиката".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси