Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телевизија Војводине у губитку осам милиона евра
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2013.

Аутор: Синиша Костић Извор: НС Репортер

Телевизија Војводине у губитку осам милиона евра

Нови генерални директор РТВ Срђан Михајловић ових дана се обратио свим запосленима писмом у коме је обећао да ће запослене о свему правовремено и истинито обавештавати. – Надам се да ћемо ускоро изаћи из незавидне финансијске ситуације. Желим да вас уверим да ћу у будућности предузимати све што буде потребно како бисмо стабилизовали РТВ и да у том настојању нећу штедети ни себе ни вас – стоји између осталог у писму.

Радио-телевизији Војводине, замишљеној као јавни сервис, у служби свих грађана Покрајине прети гашење. Запосленима касне плате, а републичка и покрајинска власт, као и најужи менаџмент, понашају се према њима као зле маћехе.

За нормално функционисање покрајинског јавног сервиса потребно је месечно око 180 милиона динара, а како сазнајемо из поузданих извора, сада је месечни прилив од претплате и маркетинга мањи од 50 милиона динара.

– Финансијско стање у Радио-телевизији Војводине је катастрофално. Кућа је неликвидна и несолвентна. Не може да извршава обавезе ни на краћи нити на дужи рок. Обавезе су око осам милиона евра. Плате касне с перспективом да се кашњење повећа. То није само резултат пада претплате већ и недомаћинског пословања у последње две године – наводи Нада Калкан, председница подружнице Синдиката новинара Србије у РТВ-у.

Из плуса у минус

Суноврат РТВ-а почео је 2009. године, када је директорску функцију од Дине Вранешевић Курбатвински преузео Блажо Поповић. Дина је свом наследнику на рачуну оставила 190 милиона динара или, по тадашњем курсу, око два милиона евра. За две године та добит се истопила, а Поповића је, као и дуг од три милиона евра наследио Синиша Исаков, који је са својим менаџментом за две године дуг успео да увећа на чак осам милиона евра.

У самом РТВ-у влада велико огорчење како због третмана који имају од властодржаца тако и због понашања менаџмента, у коме је бивши директор Исаков сада саветник новог генералног директора Срђана Михајловића.

– Људи у врху имају и по седамосам пута већа примања од нас обичних смртника.

Посебна прича су тзв. појачања која су дошла с Исаковим. Они су вишеструко плаћенији од осталих новинара и уредника, а већина нас ништа није гора од њих у професионалном смислу – огорчено прича за „НС репортер” један од уредника с новинарским искуством дужим од две деценије.

Заштита за Београђане

Када су пре две године пристигла појачања, претежно са Б-92, нове звезде су склопиле и посебне уговоре. По примањима предњачи Даница Вученић, водитељка емисије „Један на један”, која, како тврде у синдикату, прима око две хиљаде евра. Притом се студио из кога се емисија приказује изнајмљује од ТВ Хепи у Београду. Поред закупа плаћа се и најам технике и људства.

Као додатни пример расипања новца наводи се и свакодневни одлазак у Београд и повратак два службена возила који довозе и одвозе програмског директора Санду Савић и друге привилеговане менаџере.

Појачања су пре две године склопила уговоре познате као златни падобран, који им гарантује девет просечних бруто зарада у случају да остану без посла. Таквих уговора је десетак па се може израчунати да би њихов одлазак РТВ коштао око 200.000 евра.

Специјални коефицијенти

Према подацима до којих смо дошли, руководство РТВ-а је немилице трошило паре и на репрезентацију, поклоне и сличне ствари. У првих девет месеци по доласку Исакова и екипе, финансијски план је премашен за пола милиона евра. Поред осталог три милиона динара потрошено је на поклоне, а око осам милиона на храну и пиће.

– Једном броју новопридошлих новинара и других „експерата” подељени су коефицијенти ван правилника куће. Добили су коефицијенте 5,6, што значи да им је бруто плата око 90.000 динара, а остали запослени с факултетским образовањем имају у просеку коефицијент 3,2 односно бруто плату око 50.000 динара. Генерални директор Исаков имао је коефицијент 15, а Санда Савић 13 – истиче наш извор.

Нови генерални директор РТВ-а Срђан Михајловић ових дана се обратио свим запосленима писмом у коме је обећао да ће запослене о свему правовремено и истинито обавештавати.

– Надам се да ћемо ускоро изаћи из незавидне финансијске ситуације. Желим да вас уверим да ћу у будућности предузимати све што буде потребно како бисмо стабилизовали РТВ и да у том настојању нећу штедети ни себе ни вас – наведено је у писму у које је „НС репортер” имао увид.

Михајловић је раније био директор компаније „Транснафта”, саветник генералног директора Нафтне индустрије Србије и генерални директор Војвођанске банке.

Запослени у РТВ-у надају се да ће потегнути нафташке и банкарске везе како би обезбедио новац, јер је наплата претплате све мања.

За девет месеци финансијски план је премашен за пола милиона евра.

Поред осталог, три милиона динара потрошено је на поклоне, а око осам милиона на храну и пиће

Појачања су пре две године склопила уговоре познате као златни падобран, који им гарантује девет просечних бруто зарада у случају да остану без посла.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси