Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сноуден већ 15 дана на московском аеродрому
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 07. 2013.

Извор: Бета, РТВ

Сноуден већ 15 дана на московском аеродрому

Бивши амерички обавештајни саветник Едвард Сноуден, коме су три латиноамеричке земље понудиле азил уз подршку Кубе, данас је још увек у транзитној зони московског аеродрома Шереметјево.

Сноуден је на аеродрому блокиран већ 15 дана и није виђен од одласка 23. јуна из Хонг Конга, где је обелоданио тајни амерички програм за праћење комуникације у свету. Огласио се једино преко интервјуа који је пре два дана објавио немачки "Шпигл".

Боливија, Венецуела и Никарагва, које имају затегнуте односе са САД, изразиле су спремност да америчком аналитичару обезбеде азил и потврдиле су да им је такав захтев Сноуден упутио.

Кубански председник Раул Кастро у недељу је истакао право Боливије, Венецуеле и Никарагве да понуде политички азил онима који су "прогоњени због идеала и борбе за демократска права".

Подршка Кубе је значајна због тога што не постоје директни летови из Москве ка Боливији, Венецуели и Никарагви, због чега би Сноуден, ако се одлучи да у тим земљама потражи уточиште, морао да слети прво у Хавану.

Неколико земаља Европе је прошле недеље одбило да одобри азил 30-годишњем америчком аналитичару који је, како је раније објавио Викиликс, такав захтев упутио 21 земљи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси