Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телевизијска радост у Сјеверину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2013.

Аутор: Б. Пејовић Извор: Политика

Телевизијска радост у Сјеверину

Ово нам је ко да смо се поново родили, вели Вујадин Радовић из Сјеверина, места на крајњем југозападу Србије, у које је после деценија чекања и надања стигао сигнал РТС-а.

 

Обрадовао се силно том догађају народ у овом забаченом крају, до кога се путем стиже тек пошто се два пута пређе државна међа између Србије и БиХ. У овом међуграничном простору, на карти налик каквом полуострву које административно припада држави Србији и прибојској општини (мада им је знатно ближе Рудо у БиХ), села Сјеверин, Јаворје, Забрђе, Живинице и Стрмац раштркала се покрај Лима и по брдима. Ту у око 500 домаћинстава, углавном пољопривредних, живи преко 1.000 житеља.

– Тако удаљени, а одавде до Прибоја је око 20 километара с два преласка границе, били смо без телевизије и без сигнала за мобилне телефоне. Никакав ТВ програм из државе којој припадамо нисмо гледали, једино би понегде допирала слика локалне ТВ Рудо. Одатле, с босанске стране су нам и бројеви фиксних телефона, из Србије којој припадамо није их било – казује за наш лист Вујадин Радовић, председник месне заједнице Сјеверин и одборник у СО Прибој, па наставља:

– Терен је брдовит и теже приступачан, па свој репетитор нисмо имали. Давнашња је жеља свих у Сјеверину и околини да ово решимо, повежемо се са светом, да млади не одлазе. Да ова села, у којима је сада око 100.000 садница малине, не нестану. Ево, тек ових дана постављањем репетитора на брду Борак стигла нам је слика РТС 1 и РТС 2. Ускоро, захваљујући том стубу, добијамо и сигнал за мобилни. Још кад би нам ових двадесетак километара пута асфалтирали, где би нам био крај – додаје наш саговорник.

Акцију постављања репетитора на брду Борак у месној заједници Сјеверин повела је Скупштина општине Прибој. Витомир Пјевац, који је као члан општинског већа био укључен у овај подухват, каже да је то урађено у сарадњи са РТС-ом, односно Јавним предузећем „Емисиона техника и везе“.

– Општина Прибој уложила је седам милиона динара у овај подухват, док је предузеће „Емисиона техника и везе“ дало опрему. На брду Борак постављен је антенски стуб, кућице, нисконапонски вод и репетитор, па је у том крају сада доступан програм државне телевизије. Могуће је да се и све друге заинтересоване телевизије прикључе, да би биле видљиве на том подручју. А важно је што се на репетитор могу качити и оператери мобилне телефоније. Ево, „Телеком Србија” ће у овом месецу овде монтирати своју опрему, тако да сигнал мобилног стиже и у Сјеверин. Велика је то ствар за ове људе, многи од њих више пута дневно прелазе границу да би стигли на посао у Прибој, у школу, у куповину – истиче Витомир Пјевац.

Наступа, тако, с „малим“ закашњењем ново телевизијско доба за житеље Месне заједнице Сјеверин, где ТВ антене, доскора овде непотребне, постају тражена роба. Али доба без ТВ претплате, која се, ето, укида мада им је, и кад су били у телевизијском мраку, стизала уз рачуне за струју.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси