Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Водиленић: Министарство нам радило иза леђа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2013.

Аутор: М. Р. П. Извор: Блиц

Водиленић: Министарство нам радило иза леђа

Професор Владимир Водинелић поднео је оставку на место у Радној групи за израду медијских закона, наводећи да је један од разлога то што је Министарство културе “радило иза леђа Радне групе” и направило текст нацрта закона који битно одступа од оног који је утврдила Радна група.

Као други разлог Водинелић наводи неслагање у раду са председником Радне групе, уједно помоћником министра, Драганом Коларевићем.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

03.07.

2013.

Novinarski mrav [нерегистровани] у 18:30

PUTUJ IGUMANE!

Prof. Vodinelić je veoma aktivan u pisanju medijskih niormi, posle petooktobarskoih "promena" 2000. Sada vidimo da je ljut na Vladu, odnosno nadležno ministarstvo, što je, eto, njemu iza leđa, ponudilo drugačiji nacrt zakona.
Javna je stvar da je prof. Vodinelić u pisanju nascrta prvog Zakona o javnom informisanju donetog posle 2000. zaslužan što su u njemu ostali recidivi represivnog odnosa vlasti prema novinarima i štampi uopšte. Kako je potvrdilo nekoliko članova tadašnje radne grupe, Vodinelić je, kao pripadnik nemačke klasične škole prava, tražio i izborio se da u zakonu postoji norma, ali i-sankcija. Jer, prema njemu nema pravne norme, ako nema sankcije. Što će reći batina, bilo ona u obliku zatvorske kazne ili visoke novčane, najbolja je prevencija protiv novinara koji objavluju klevete i uvrede. Takav stav prof. Vodinelića, inače zakletog evrofanatika, nije prošao probu, ne kod domaćih političkih buzdovana kojima je odgovaralo kažnjavanje novinara, već kod EU. Kao što je poznato iz Krivičnog zakonika je izbrisan član 171 (kleveta). Jaka struja onih koji bi da štite bahatog ministra Velju Ilića od novinara Stojana Markovića, uspela je da, bar za sada, ostane u KZ član 170 (uvreda), pa će se novinari našetati po sudnicama u krivičnim postupcima koji će pokretati mnogobrojni "uvredjeni". U gradjanskim parnicama domaći sudovi, poput Višeg suda u Beogradu, još uvek se drže u nekim slučajevima načela da novinari nemaju prava na sopstveno mišljenje pa izriču kazne (slučaj sa dosudjivanjem odštete koju treba da plate Danas, gl. i odg. urednik Panović i književnik Svetislav Basara, Đorđu Vukadinoviću zbog Basarinih stavova u kolumni koju je objavio u tom listu). Dakle, profesore Vodineliću, zaista je bilo vreme da se odmorite pisanja nacrta zakona, a i mi da se odmorimo od Vaše nemačke klasične pravničke škole: da svaka norma mora imati sankciju. Zar ne vidite, da se moramo menjati i suštinski, a ne deklarativno? U javnosti nešto nismo primetili Vaše zalaganje da odgovara ministar koji šutira novinara u studiju televizije, niti da ste se kao pravnik i eksponirani javni delatnik nešto posebno uzbudili što pravosnažno okončana presuda protiv ministra Ilića (zbog pomenutog šutiranja) ne može da se izvrši, pošto je u ovoj nesretnoj zemlji i nož i pogača (sudska i izvršna vlast) u rukama članova Vlade koji se najblaže rečeno rugaju svojim sugrađanima i njihovim pravima. O tome šta takvi beli, zaštićeni, medvedi, misle o srpskim novinarima i medijskim slobodama, nije potrebno trošiti reči.

Одговори
сре

03.07.

2013.

novinarkaanonymous [нерегистровани] у 11:58

SRAMOTA!

Ukoliko je ovo tačno, ovo je velika sramota! Već neko vreme se vidi da vlada nešto "muva" s medijima, ne donosi zakone iz oblasti medija u planiranom roku i sl.
Videćemo na jesen "šta se iza brda valja"!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси