Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Вести" спасле срце Грачанице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2013.

Извор: Vesti online

"Вести" спасле срце Грачанице

Борд косовске Агенције за приватизацију стопирао је у четвртак продају друштвеног предузећа Ратар, односно приватизацију око 300 хектара обрадивог пољопривредног земљишта у срцу Грачанице.

Иако је приватизација закључена почетком јуна, и земља продата за шест милиона евра, након огромног шока јавности који је настао када су 6. јуна "Вести" објавиле текст "Срце Грачанице у албанским рукама" наше новинарке Јелене Л. Петковић, борд је ипак одлучио да не верификује продају и са купцем не закључи уговор.

Реч је земљишту које се налази изнад манастира Грачаница и ободом села се пружа између Сушице и Ливађа изнад грачаничког базена, парцели која се од Сушице простире ка Јањеву, као и о земљишту изнад Лапљег Села на путу ка Ливађу.

У тренутку објављивања текста, нови власник се водио под шифром, али Срби из Грачанице са којима смо разговарали страховали су да је купац Албанац, односно да ће се та земља очас распарчати, а на њој никнути нове албанске куће, односно да ће доћи до "албанизације" те општине.

Текст је био изузетно читан на интернет издању "вести-онлине", а дошао је до очију и представника власти у Београду и у Приштини, као и до готово свих шефова дипломатских мисија на Косову. Наша новинарка је мејлом 12. јуна о свему овоме обавестила амбасаде Велике Британије, Француске, Немачке и САД у Приштини и затражила одговоре и коментаре на неколико питања, између осталог и на опасност да ће продајом тако великог комада земље бити "албанизована" општина Грачаница са већински српским становништвом.

Стопирање продаје земљишта Ратара је само привремено и према правилима Агенције за приватизацију постоје две опције - да се поново распише тендер или да се због изузетне важности те земље за економију Срба, у договору земљиште понуди општини Грачаница на откуп.

Стопирана и продаја Младости

Осим продаје Ратара, косовска Агенција за приватизацију стопирала је и продају огранка ПИК Младост у Шилову у чијим просторијама тренутно живи девет избегличких породица. Немајући куд, они су у канцеларијама те фирме нашли дом.

Стојановић још ћути

Текст "Срце Грачанице у албанским рукама" је узнемирио и градоначелника Грачанице Бојана Стојановића који је наводе Јелене Л. Петковић да се "то земљиште не би могло наћи на продаји без сагласности надлежних органа општине Грачаница" коментарисао на Радио Грачаници речима да "неко плати за неки текст, наручени" како би се "испљувао неко". Удружење новинара Србије је затражило од Стојановића да докаже своје тврдње или се, због лажних оптужби, извини ауторки текста и "Вестима". Градоначелник се још није огласио!

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси