Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Љиљана Смајловић на челу УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 05. 2009.

Извор: Политика

Љиљана Смајловић на челу УНС-а


Врњачка Бања – На редовној Изборној скупштини, одржаној током протекла два дана у врњачком конгресном центру „Звезда”, чланови Удружења новинара Србије изабрали су Љиљану Смајловић, бившу главну и одговорну уредницу „Политике”, за председника ове новинарске организације.

Тајно гласање о кандидатима за председника, кандидатима за Управни и Надзорни одбор, као и Суд части, уследило је после дуготрајне расправе о раду досадашњег руководства УНС-а и сада већ бившем председнику Нину Брајовићу. Са говорнице су се чуле и похвале и критике, а та расправа је повремено била и бурна. Тако је у касне вечерње сате уследило изјашњавање новинара, којем је претходила реч предлагача о професионалним биографијама кандидата за председника.

Према резултатима гласања за председника Удружења од, како је посебна комисија саопштила, 318 присутних, изјашњавало се 255 чланова Скупштине. Љиљана Смајловић, кандидат „старе” управе УНС-а, добила је 195, а Ђуро Билбија, кандидат Друштва новинара Војводине и Актива новинара ветерана, 52 гласа. Током поступка гласања оштро незадовољство изразили су новинари ветерани и поједини чланови Друштва новинара Војводине, како су објаснили, због тога што изјашњавању није претходила расправа о кандидатима која, истини за вољу, није ни била предвиђена већ усвојеним дневним редом. Епилог тог незадовољства је и јучерашње саопштење о томе, које су потписали Марко Мариновић, председник Актива ветерана, и Слободан Јаковљевић, председник Друштва новинара Војводине.

– Одлучили смо да напустимо Изборну скупштину УНС-а јер не желимо да учествујемо у нерегуларним изборима, будући да нам је онемогућена расправа о кандидатима за председника. Затим, гласање је одржано после 23 часа, а изборни листићи нису били оверени. Зато је овај скуп напустило 120 новинара – саопштио је са говорнице Мариновић.

Овом саопштењу се затим успротивило више учесника Скупштине, посебно оспоравајући број новинара који су седницу напустили, а то су чак јавно изрекли и поједини чланови новинарске организације из Војводине.

Присутнима се потом обратила и Љиљана Смајловић, као новоизабрани председник УНС-а, и казала да „ово удружење није подељено како се то многима чини”.

„Постоје питања о којима нема опречних мишљења. Примера ради, када је реч о 16 погинулих радника РТС-а, који су често помињани током овог заседања, а које Комитет за заштиту новинара у Њујорку није сврстао међу 693 наших колега који су погинули радећи свој посао, УНС мора одмах да реагује и захтева од ове организације, која тврди да штити новинаре целог света, да се то промени”.У изјави за ,,Политику’’ она је посебно нагласила:

– Удружење новинара Србије је за протеклих осам година материјално ојачало, професионално се еманциповало и извукло из загрљаја власти. Тако показује способност и тежњу, што друга удружења немају, да његови чланови свој посао обављају што професионалније у различитим редакцијама. Такође, у овом удружењу новинари се не декларишу ни по положају, ни према партијској или било којој другој припадности. Иначе, мислим да у Србији постоји слобода медија, али она није угрожена само од власти и тајкуна, већ њу угрожавају и поједини новинари који нису спремни да траже и бране своја права и подижу професионалне стандарде. И то је, наравно, посао којим треба да се бави ово, али и сва новинарска удружења – тврди Љиљана Смајловић.

М. Дугалић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси