Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слобода медија предуслов за улазак у ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 06. 2013.

Извор: АСМЕДИ

Слобода медија предуслов за улазак у ЕУ

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је на конференцији о слободном новинарству у Бриселу да су слободни медији један од основних предуслова за прикључивање земаља кандидата Европској унији.

Снажна демократија је предуслов за придружење, а слобода медија је најбољи индикатор те снаге, рекао је, отварајући конференцију под називом „Проговори“ (Спеак Уп!), посвећену слободи медија на Западном Балкану и у Турској. На конференцији коју је организовао Директорат за проширење Европске комисије, окупило се више од 400 новинара, политичара и јавних радника из региона и ЕУ.

Говорећи о медијима на Западном Балкану, он је упозорио на велики број неразјашњених напада на новинаре. Филе се осврнуо и на положај јавних сервиса на Западном Балкану, за које је рекао да су још превише зависни од политичара. Комесар је на крају уводног говора критиковао и новинаре у региону, за које је рекао да често производе неквалитетан садржај и да им недостаје механизам саморегулације. У раду конференције, Асоцијацију медија је представљао Зоран Секулић, председник Упревног одбора.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

30.06.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 19:04

Sloboda medija = Srbija bez cenzure?

U clanu 11. stav 2. Povelje o osnovnim pravima Evropske unije definisano je: "Sloboda i pluralizam medija se postuju", a u clanu 40. stav 3. Ustava Republike Srbije odredjeno je: "U Republici Srbiji nema cenzure". Sta hoce Stefan File, kada je "sloboda medija" valjda isto sto i "Srbija bez cenzure"?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси