Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Два емитера меркају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 06. 2013.

Аутор: И. Мићевић Извор: Вечерње новости

Два емитера меркају

Конкурс за доделу национале фреквенције, на којој се емитовала ТВ Авала, затвара се 9. јула, а још се није пријавио нико заинтересован да закупи овај део етра. Како сазнајемо у Републичкој радиодифузној агенцији (РРА), две адвокатске канцеларије распитивале су се, али нису откриле ко су им клијенти.

Закон каже да конкурс за фреквенцију мора да буде расписан, а људи који се баве увођењем дигитализације у Србији прижељкују да цео конкурс пропадне. Јер ако та фреквенција остане слободна, моћи ће да је користе и убрзају дигитализацију, коју морамо да завршимо до јуна 2015.

- Не знам зашто би сада биле довођене у везу дигитализација и фреквенција коју је користила ТВ Авала. Планови дигитализације усвојени су док је Авала имала лиценцу и тада није предвиђено коришћење ове фреквенције - каже за „Новости“ Горан Караџић, заменик председника Савета РРА. Иначе, цена коришћења националне фреквенције је око 800.000 евра годишње, који се уплаћују РРА, али вишак новца прелива се у државни буџет. То би било један интерес, а други је могућност да тај „простор“ уступимо мобилним оператерима, од чега бисмо, процењује се, могли да зарадимо између 100 и 300 милиона евра.

- Ако бисмо могли да користимо фреквенцијски опсег некадашње Авале, били бисмо сигурни да ћемо посао завршити на време. Овако, ризик је много већи - објашњава за „Новости“ Стефан Лазаревић, државни секретар у Министарству трговине и телекомуникација.

- Тек сада завршавају се пројекти који је требало да буду готови пре три године - каже Лазаревић. - Потребно је део опреме поставити на неприступачним теренима, што много зависи од временских прилика.

Он објашњава да је Министарство телекомуникација још једном затражило од Министарства културе да сагледа колико је нужно издавање фреквенција.

Милиони за сигнал

Првобитна процена била је да ће дигитализација коштати Србију око 75 милиона евра, али су последњи прорачуни показали да ће то бити знатно мање - између 35 и 50 милиона евра. Грађане, ако имају кабловску телевизију, дигитализација неће коштати ништа, а остали ће морати да купе адаптере за 40 евра, али се очекује да ће цена пасти и до 20 евра.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

01.07.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 14:56

Sto je babi milo to joj se i snilo

U gornjem tekstu pise: "Inače, cena korišćenja nacionalne frekvencije je oko 800.000 evra godišnje, koji se uplaćuju RRA, ali višak novca preliva se u državni budžet. To bi bilo jedan interes, a drugi je mogućnost da taj „prostor“ ustupimo mobilnim operaterima, od čega bismo, procenjuje se, mogli da zaradimo između 100 i 300 miliona evra." Da li je ove misli izneo Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrasnje trgovine i telekomunikacija, ili autora I. Micevic, nije jasno iz ovog teksta. Bilo kako bilo, naknade za koriscenje radio-frekvencija se uplacuju RATEL-u, dok se RRA uplacuju naknade za emitovanje programa. Sredstva na ime jednokratne naknade koja se placa prilikom izdavanja pojedinacne dozvole za koriscenje frekvencija u opsegu 790-862 MHz za sirokopojasne komunikacije, po sprovedenom postupku javnog nadmetanja, u iznosu između 100 i 300 miliona evra, jesu za sada samo u masti i planovima pojedinaca.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси