Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Повучена тужба против Чачанских новина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 06. 2013.

Аутор: Ч. Н. Извор: Чачанске новине

Повучена тужба против Чачанских новина

На Вишем суду у Чачку 18. јуна су одржана два рочишта по тужбама које је народни посланик др Александар Радојевић поднео против редакције Чачанских новина и новинара Небојше Јовановића. Тужбе су поднете због текстова које је новинар Јовановић објавио у Чачанским новинама и београдском листу Пресс, а који су се односили на изјаву коју је поводом приватизације Чипсаре у Чачку дао посланик Радојевић.

У својој изјави, датој новинарима пре почетка седнице Скупштине града Чачка, др Александар Радојевић, који је народни посланик СНС у Скупштини Србије, али и одборник ове политичке странке у Скупштини града Чачка, коментарисао је национално порекло и порекло капитала са којим један од тројице чланова конзорцијума купаца Чипсаре постаје сувласник тог предузећа.

Спорне ставове посланика и одборника Радојевића, пренело је више писаних и електронских националних и локалних медија, на готово истоветан начин, али је он поднео тужбе само против новинара Небојше Јовановића и Чачанских новина.

Приликом недавног боравка у Чачку, на питање новинара како оцењује овакав поступак посланика СНС Радојевића, председник странке Александар Вучић одговорио је да подношење тужбе против медија и новинара није манир СНС-а, да је то погрешно и да Радојевићу препоручује да тужбе повуче или ће бити искључен из СНС.

За овај случај заинтересовали су се представници Амбасаде САД који су били у пратњи министра војске Александра Вучића у Чачку, новинарска удружења НУНС и УНС и редакција портала Истиномер.

У складу са српским законима господин Радојевић могао је, у случају да сматра да је у медијима изнета неистина о њему да поднесе тужбе против свих медија који су се бавили његовом изјавом о националности и пореклу пара једног од купаца Чипсаре, или да тужи само неке или само један медиј. Мада су сви медији на скоро истоветан начин објавили његову изјаву, он је поднео тужбу само против колеге Јовановића и Чачанских новина, што говори о селективном приступу и намери тужиоца да изврши одређени притисак на нашу редакцију. То нам указује и на политичку незрелост господина Радојевића, најпре због тога што као носилац јавне функције нема праг толеранције за јавну критику онога што као функционер ради или говори, а затим и због поделе медија на њему подобне и неподобне.

Сматрам да је то што је послушао савет свог партијског шефа и данас повукао тужбу, добра одлука, а ми ћемо, као и до сада, наставити да јавност објективно информишемо о раду посланика Радојевића - каже Стојан Марковић, главни уредник Чачанских новина.

Рочиште по тужби Радојевића против новинара Небојше Јовановића, због текста објављеног у листу Пресс, одржано је без присуства тужиоца Радојевића, који се трећи пут за редом није појавио на заказаним рочиштима по његовој тужби. Ново рочиште заказано је за 15. јул.

Радојевић није приступио ни другом данашњем рочишту по тужби коју је поднео против Јовановића и Чачанских новина, на коме је његов правни заступник, адвокат Жељко Јеремић обавестио суд да тужилац повлачи тужбу. Јеремић је најавио да ће и поступајућ и судија у првом спору бити обавештена да тужилац повлачи тужбу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси