Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Податке о новцу на сунце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 06. 2013.

Извор: Преглед, Бета

Податке о новцу на сунце

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић позвао је јуче Владу Србије да обавеже министарства, установе и јавна предузећа да доставе и објаве податке о новцу који усмеравају медијима, по било којем основу.

„Влада би, такође, морала да уведе обавезу да сва министарства, као и корисници буџетских средстава - пре свега јавна предузећа и установе, на јасан и транспаренатан начин обелодане све уговоре које имају са ПР агенцијама, уз навођење сврхе и тачног износа средстава издвојених за те намене“, рекао је Обрадовић агенцији Бета.

Он је подржао иницијативу председнице Удружења новинара Србије (УНС) Љиљане Смајловић да држава предузме мере да би се отклонили проблеми у вези с притисцима и контролом медија, на које је указивала председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ.

„На овај начин, не само да би се спречила могућност притисака на медије, који су јасно уочени и у извештају Верице Бараћ, већ би јавност добила јасну слику који медији, али и ПР агенције, послују с државом и под којим условима“, казао је Обрадовић.

У НУНС-у додају да је потребно још једном проверити све наводе из извештаја агенције и утврдити да ли је било злоупотреба у појединим министарствима, као и који министри су куповали политички утицај парама грађана Србије, и на крају, који медији су добијали средства од представника претходне Владе.

„Очекујемо да Влада Србије јасно одговори на питање колико су тачни подаци о енормним зарадама Ђиласове 'Мултиком групе', односно ПР агенције 'Дајрект медија', 'Мекен Ериксон' Срђана Шапера, или 'Инишатива', за који се наводи да му је један од власника Небојша Крстић, саветник тадашњег председника Тадића“, додао је Обрадовић.

„Верујемо, такође, да би било интересантно да се сазна нешто више и о пословима других агенција, попут 'А медија' и 'Крос комјуникејшнс', за које се у извештају истиче да су блиске тадашњем Г17 плус, сада УРС-у, или агенције 'Профајлер тим' у којој је својевремено био запослен и Александар Вучић, садашњи први потпредседник Владе Србије“, навео је председник НУНС-а. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси