Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нека бије, нека бије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 06. 2013.

Аутор: Драган Илић Извор: Време

Нека бије, нека бије

Србији се ближе нови избори. Неки, или некакви избори. Можда ће пре избора бити дилема: реконструкција постојеће владе или прављење нове.

Дакле, не мањка нам могућност да се опредељујемо, само што су опције по правилу потпуно ирелевантне. Зато ми се чини да се у недостатку јасне власти и конструктивне опозиције бавимо избором између апсурда.

Јеца или Цеца?

Ова дилема стара је колико и подела на црнке и плавуше. Слушао сам веома озбиљне и паметне људе како ватрено објашњавају зашто је једна ОК а друга сељанчура са силиконима. Ни једни ни други иначе не воле њихову музику, већ расправљају о томе шта једна или друга симболизују. Која од њих је персонификација Прве а која Друге Србије. Да ли је број посетилаца на концерту "Вива ла дива" на Ушћу тријумф или дебакл. Наравно да постоје оба тумачења, скоро налик на резултат Косовске битке. Данас обе певају о крими-амбијенту, немају хармонику у аранжманима, обе имају децу, обе имају фудбалере, а имале су момке или мужеве из света подземља – молим вас објасните ми разлику. Да ли је овако оштра полемика у интелектуалној јавности изазвана искључиво различитим ставом према Чеди и Паради поноса? Ма како желео да откријем танану нијансу, одбијам да учествујем у полемици која се своди на број посетилаца на фолк концерту. Сматрам да бисмо о људским правима и политичким темама ипак морали да размишљамо изнад нивоа Јеце и Цеце, без увреде за поменуте уметнице. Ако баш пожеле да певају током предизборних кампања својих фаворита – само напред!

Ту онда морају да рачунају на озбиљну конкуренцију, јер се у песму укључују и Ана Бекута, Шеки Турковић и ко зна ко ће још до избора пропевати.

Српски или матиш?

Ова дилема је ипак мало озбиљнија. Када те то питају у фамилији, покушавају да провале да ли си "природњак" или "друштвењак" што би се рекло језиком модерног образовања и мобилних оператера. Ако имаш 5 из матиша, или си штребер, или си кликераш или си "капацитет", што је значило врхунски комплимент и велика (често) изневерена родитељска очекивања. Ако имаш 5 из матерњег, онда си малко осетљива природа, плаше се да ниси довољно мушко, ако не дао бог волиш поезију – алкохоличар у најави, ко онај ујка или теча, паметан човек а види га сад!

Тако је отприлике било и на малој матури, за коју су се деца спремала, родитељи плаћали часове, а радница штампарије крала тестове. После је њена фамилија организовала дистрибуцију – па је резултат пад мале матуре. Министар хода по танкој жици ка смени или оставци, министарство је обрукано, а родитељи и наставници потпуно слуђени, јер ће деца бити рангирана према успеху из школе.

Зашто нам је онда требала просветна Мата Хари, која је по легенди, а то никако не може остати без еротске фантазије – тестове кријумчарила у свом грудњаку!

Моја фантазија, да будем искрен, кретала се у правцу сисате трафиканткиње из Фелинијевог Амаркорда – која дечацима даје прве часове из еротског образовања.

Хтели ми то или не, сексуално образовање је ипак илегално улетело у основно образовање – једна сика српски, друга сика – матиш!

Сале или Бошко?

Да ли је у Зајечару неко пронашао нафту, дијаманте, да ли градоначелник има контролу над Борским рудником, да ли ће "Јужни ток" ту имати преседање, нека нам се коначно саопшти истина о потенцијалу овог градића! Каква тајна лежи у том крају кад се политичари боре за локалну власт по цену разбијених глава партијских активиста? Бошко Ничић, досадашњи градоначелник, изгубио је власт од Саше Мирковића, бившег менаџера Марије Шерифовић и бившег помоћника министра Мркоњића за чишћење снега. То је прелеп крај, богат историјом, сиромашан становништвом, са много економских проблема – укратко, велика мука и одговорност. Неће ту преко ноћи процветати руже, макар и градоначелник био из владајуће странке, што је у Србији једини начин да их у Београду примете.

Ипак, можда оваква очајничка борба за власт коју показују локални политичари показује једну много прозаичнију истину. Нема те сиротиње на локалу где не може нешто да се штрпне, неко да се запосли и нека комбинација да се направи.

Поновићу још једном: "и жуте паре су паре!" А са власти се скида теже него са хероина.

Ђилас или Жељко?

Пошто опозиција у Београду није отворено изашла са потенцијалним опонентом Ђиласу, једино могу да помислим како Жељко Митровић жели да буде нови градоначелник. "Успешни Земунац" је на свих 30 канала Пинк система свакодневно у реторичком дијалогу са Драганом Ђиласом кога већ ословљава са "Ђики".

Последњи пут је оваква серија монолога била виђена када је Тата Брада на својој телевизији Палма држао чувене вечерње проповеди. Пошто ми намере Митровића још нису јасне, а Ђилас не одговара на прилично примитивне прозивке, заиста не разумем шта се од гледалаца тражи. Јел сад следи неко СМС гласање, ко у "Звездама Гранда" па победник добије стан у Београду, 300.000 динара од неке кафане и (ове године моја омиљена награда) КОНЦЕРТ У КАКЊУ! Тооо, Браатеее… Док ово мистериозно мазање ружичастим блатом (да не кажем какњем) траје, заиста не знам о чему се изјашњавамо, јер ако је Ђилас толики криминалац, зашто је правосуђе у Србији препустило Жељку Митровићу и таблоидима да се баве овим случајем.

На крају, морам да вам олакшам избор, јер уколико и поред најбоље воље не можете да се одлучите у свим наведеним дилемама, то онда значи да сте сачували барем трунку менталног здравља. Пратећи симптоми у облику мучнине или вртоглавице потпуно су нормални. Не морате да се консултујете ни са фармацеутом ни са изабраним лекаром. Лекова нема, а изабране лекаре су укинули.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси