Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Македонска влада највећи регионални оглашивач у електронским медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2013.

Извор: АБЦ Србија, Tanjugbiz.rs

Македонска влада највећи регионални оглашивач у електронским медијима

У извештају ЕК се наводи да су регулаторни органи и јавне службе у земљама Балкана и Турске сиромашни, непрофесионални и зависни од владе, те да уговори за оглашавање служе политичким интересима и зато овај вид рекламирања треба да буде под контролом законодавне власти.

Македонска влада је у региону највећи оглашивач у електронским медијима, са годишњим буџетом за оглашавање већим од €20 милиона еура, проценили су стручњаци Европске комисије.

Експерти ЕК су од септембра 2012. до априла ове године радили на анализи чињеница о земљама западног Балкана и Турске, обухвативши, између осталог, и четири компоненте из медијске сфере, као што су регулаторна тела, јавни сервис, ефективна саморегулација и истраживачко новинарство.

У извештају ЕК се наводи да су регулаторни органи и јавне службе у поменутим земљама сиромашни, непрофесионални и зависни од владе, те да уговори за оглашавање служе политичким интересима и зато овај вид рекламирања треба да буде под контролом законодавне власти, преноси портал “Вести.мк”.

Према њиховом мишљењу, невладине организације треба да именују један број чланова парламента и изборе се за двотрећинску већину, како би се превазишла зависност од политике.

Стручњаци су указали да је Македонској радио-телевизији потребна хитна ревитализација и повећање квалитета програма и гледаности, као и већа наплата радиодифузне таксе. Они су констатовали да законска ограничења не спречавају политичаре да поседују медије, као и да се власници медија баве страначком политиком, што за последицу има медијски рат и мржњу између политичких табора и између две највеће етничке заједнице.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси