Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ковачевић: Рател је крив за велику штету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 06. 2013.

Аутор: J.J. Извор: Нови магазин

Ковачевић: Рател је крив за велику штету

Оснивач и власник СОС канала Драгиша Ковачевић добро познато име свим љубитељима домаћег спорта. СОС је недавно напуо 18 година. пунолетство су, каже Ковачевић за Нови магазин, дочекали на ногама, упркос свим свим мукама.

“Имали смо велику несрећу да од Ратела добијемо фреквенцију која је неисправна, борили смо се пуних шест година и успели на крају да докажемо да је СОС добио румунски канал на коме се емитује други програм румунске телевизије и то је био разлог за застој који смо имали. Могли смо боље, али задовољан сам учењеним у ових 18 година, искуључиво зато што смо радили посао који волимо, имамо добре новинаре који су испекли занат, исти тим годинама функционише, па смо успели да се наметнемо као медиј неприкосновен када је у питању спорт”, објашава Ковачевић.

РАТЕЛ је искључиви кривац за велику одштету СОС каналу коју ће морати да плате сви грађани, додаје он.

“У Рателу седе незналице са великим привијегијама. Јанковића зову Јованча, годишње обиђе око 40 држава, за 6,5 милиона годишње изнајмљује зграду и разбацује државне паре. Ја сам био сам у спору и са РРА и Рателом, али РРА само расписује конкурс и на основу плана који направи Рател дели фреквенције”, каже Ковачевић и упозорава да би после свега Србију могла да тужи и Румунија и добије спор.

Прекогранични емитери, тврди Ковачевић, раде мимо закона у Србији и локалним кабловским телевизијама узимају значајан део реклама.

“У Србији никада није регулисан статус прекограничних емитера, на шта сам више пута указивао. Имамо обавезу као држава да тим каналима омогућимо емитовање и свако је једва дочекао да види квалитетне програме, међутим на тржишту су се волшебно појавили канали који конкуришу марлетиншки иако немају права на то. Прекогранични канал не може да има измене у програму који емитује у Београду, ако пушта рекламе, значи мења програм и мора овде да тражи дозволу”. Објашњава Ковачевић.

Према његовим речима сама држава крши сопствене законе тако што оснива медије, или их купује као у случају Арене за коју је Телеком платио 7,7 милиона евра 2011.

“Када сам ово јавно рекао Телеком је повукао рекламе са СОС-а”, тврди Ковачевић и додаје да ће ускоро неко морати јавно да одговори како се троше паре Телекома и зашто се расипа новац на бесмислене пројекте. 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

22.06.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 07:45

Konvergencija informacija, medija i komunikacija

Mislio sam da je politika i strategija Evropske komisije i nase vlade od pocetka ovog veka da do 2015. ili 2020. razdvoje delatnosti proizvodnje ili pripremanja audio i audio-vizuelnih medijskoh usluga od delatnosti usluga emitovanja i prenosa audio i audio-vizuelnih medijskih sadrzaja; kao, na primer, odvajanje JP "Emisiona tehnika i veze" od Radiodifuzne ustanove Srbije (RTS). Prevario sam se. Preduzece za telekomunikacije "Telekom Srbija" postalo je preduzece za informacije i komunikacije. Pa i JP PTT "Srbija" sprema se da pored postanskih usluga naveliko pruza i komunikacione usluge, a mozda i informacione usluge. Paradoksalno, pojam "usluga informacionog drustva" iz Zakona o elektronskoj trgovini poceo je da gubi smisao u toku sadasnje transformacije iz ekonomskog liberalizma u ekonomski intervencionizam drzave, radi otklanjanja ekonomske krize. I "SOS kanal" se radi otklanjanja stetne smetne transformisao od radiodifuzne organizacije (emiter) u davaoca ili pruzaoca audio-vizuelnih medijdskih usluga.

P. S. - Pogresno je nazvati emiterom lice koje ne vrsi delatnost emitovanja i prenosa programa, vec samo obavlja delatnost proizvodnje ili pripremanja programa.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси