Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коха: Новинари на КиМ ризикују живот
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 06. 2013.

Извор: Б92, Бета

Коха: Новинари на КиМ ризикују живот

Приштина -- Главни уредник листа Коха диторе Бајрами оценио да је ситуација по питању слободе медија на Косову све лошија и да су новинари изложени разним притисцима.

 

Своју критику медијске ситуације на Косову главни уредник косовског листа Коха диторе Аргон Бајрами је изнео у отвореном писму европском комесару за проширење Штефану Филеу, објављеном на сајту ЕУ обзервер, поводом данашњег скупа о слободи медија на Западном Балкану у Бриселу "Спик ап", на којем и он учествује.

Бајрами је подсетио да је пре две године, када је одржан први скуп "Спик ап", рекао да се новинари на Косову суочавају с озбиљним политичким и финансијским притиском и да постоје покушаји "веома важних особа" да наруше независност медија.

"Рекао сам да смо бомбардовани претњама, покушајима подмићивања и изнуђивања њихових пословних сарадника", подсетио је Бајрами и додао да истраживачки новинари који пишу о корупцији ризикују своје животе.

"Говорили смо о неуспеху моје владе да негује демократију, о слабим институцијама којима управљају њихови клијенти и о социјалној неправди коју олакшава недостатак владавине права", написао је Бајрами.

Али две године касније, истакао је, ситуација је још лошија.

Медијски регулатори, уместо да су неутрални, раде по налогу политичара, слобода медија у региону опада, не кажњавају се људи који узнемиравају новинаре, оценио је Бајрами.

"Из мог личног искуства, постоји чак компанија из државе чланице ЕУ која се осећа слободно да прети мом особљу на Косову", рекао је Бајрами.

Указао је и на економске снаге које "убијају независност медија". "Ако се овај тренд настави, за неколико година ћете видети да ће опстати само они листови или емитери који су лојални владајућој елити или великим бизнисменима", упозорио је Бајрами.

"У међувремену, наши највиши политичари настављају да долазе у Брисел. Ви се и даље рукујете с њима и смештите на фотографијама. Жао ми је, али ви их не чините бољим демократама, већ им дозвољавате да се провуку", рекао је Бајрами.

Оценивши да Европска комисија има "моћан арсенал политичких и финансијских инструмената" да побољша ситуацију, Бајрами је изразио наду да Брисел може да помогне да се на Косову очува слобода говора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси