Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Таблоидизација крши људска права"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 06. 2013.

Извор: Б92, Танјуг

"Таблоидизација крши људска права"

Таблоидизација медијског простора Србије крши људска права, урушава владавину права, девалвира борбу против корупције, упозорио заштитник грађана Јанковић.

Јанковић је у разговору за Танјуг указао такодје да за то нису криви таблоиди, већ појединци унутар институција.

"Ово више није питање доброг укуса. Захуктала таблоидизација Србије сада већ представља кршење људских права, рушење институција, девалвира све напоре у борби против корупције и ставља под знак питања оно што покушавамо институционално да урадимо у Србији", истакао је заштитник грађана Саша Јанковић.

Према његовим речима, претпоставка невиности се губи, процедуре и појединци по државним органима се повијају под интересима тога да ли нека афера треба да се распламса или да се угаси, а градјанима се пласира гомила инофрмација и дезинформација, односно лажи, полулажи и полуистина.

"Претпостављам да онима који заиста јесу са оне стране закона то одговара, јер данас се више не зна ко је крив, ко је прав, ко ће сутра да осване као највећи криминалац, а ко као највећи херој", навео је Јанковић.

Заштитник грађана сматра да таблоиди нису криви за то, већ појединци унутар институција, који поседују информације које могу бити интересантне таблоидима.

Како додаје, они користе таблоиде и нетранспарентну и неуређену и етички и нормативно медијску слику у Србији како би остварили своје циљеве, неспремни да планове, политике, програме, решења и идеје спроводе институционално, јавно, отворено и транспарентно.

"Њих видим као основни проблем... И наравно, они данас, као и они пре њих мисле да ће оружје којим се служе бити заувек у њиховим рукама. Неће, сигурно ће прећи у руке њихових противника, па ће и они бити тучени истим тим оружјем, а у свему томе сви ми губимо", напоменуо је Јанковић и указао да градјани више немају поверења или не стичу поверење у институције.

"Грађани више не читају пресуде, већ новинске наслове, гледају фотографије за које не знају да ли су монтиране или истините и све почиње да добија облике једног ријалити шоуа у коме смо ми заморчад, а то никако није добро", истакао је заштитник грађана.

Према његовим речима, оног момента када се план, политика и замисао не спроводе транспарентно, када се иде не преко институција, него преко "заобилазних метода", тада и тај план, политика и то решење, ма колико можда били добри, губе суштину и постају више штетни него корисни.

Јанковић напомиње да не располаже ни овлашћењима, нити начинима да утврди ко из органа власти "злоупотребљава" медијски простор.

"Мој посао је да контролишем рад органа власти, а не медија. Медији или део медија добијају те информације или полуинформације, некада тачне, некада нетачне, из органа власти, али није заштитник градјана опремљен нити овлашћењима, нити начинима да утврди ко је то ко из органа власти злоупотребљава медијски простор", објаснио је Јанковић.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

23.06.

2013.

Ljubisa [нерегистровани] у 08:25

Tabloidizacija i lopovizacija

Ne bih se mnogo brinuo o lazima i poluistimama koji se objavljuju u medijima. One se u najvecem broju slucajeva i prepoznaju. Ako se sumnje ne bi iznosile to bi oslabilo borbu protiv lopovluka, a to nas kao drustvo najvise slabi i unistava. A i ova hapsenja koja se vrse ovih dana nece nista vredeti ako nema sledecih rezultata:
- sudski dokaz da je izvrsen lopovluk, i
- povracaj ukradene imovine u najvecem mogucem stepenu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси