Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Претње и аутоцензура
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 06. 2013.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Претње и аутоцензура

Брисел - У земљама Западног Балкана и у Турској медијски закони се не примењују, чести су примери претњи и напада на новинаре и све чешћи проблем последњих година у медијима у целом региону је аутоцензура, рекао је јуче европски комесар за проширење Штефан Филе, отварајући „Спик ап конференцију“ у Бриселу.

 

Он је, на скупу посвећеном медијским слободама на Западном Балкану и у Турској, рекао да у појединим земљама постоје нерешена убиства новинара и да надлежни органи морају да спроведу истраге о тим случајевима, наводећи као позитиван пример Србију, која је формирала комисију за истрагу убистава новинара.

Према његовим речима, квалитет новинарства у земљама кандидатима за чланство у ЕУ и онима које претендују ка том статусу је „испод стандарда који се очекује у Европи“, а јавни сервиси нису у довољној мери политички и финансијски независни као што би требало. „Наша порука надлежнима у свим земљама је да морају да важе исти стандарди у чланицама ЕУ и у земљама кандидатима. Слобода говора је основ демократије. Демократија се, наиме, посматра кроз медије и то колико су они слободни“, нагласио је Филе.

Он је рекао да је Европска комисија последњих година пружала земљама које су на путу ка ЕУ техничку и финансијску подршку за унапређење медијских слобода.

Како је додао, ЕУ надгледа ову област и посвећује значајну пажњу у годишњим извештајима о напретку земаља у процесу евроинтеграција.

Да су у земљама Балкана и у Турској недовољно развијене медијске слободе, сложила се и представница Оебса Дуња Мијатовић, нагласивши да су се у том региону последњих година многи медији угасили. „У већини ових земаља закони се доносе на нетранспарентан начин или се не примењују у пракси. Међутим, не може само законска регулатива да унапреди медијске слободе и то нису слободе само уредника и новинара. Политички лидери требало би да буду кључни чиниоци у овој области, односно у промоцији слободе говора и медија. Они не смеју да виде медије као своја гласила, јер медији припадају целом друштву“, напоменула је Мијатовићева.

Она је, такође, подсетила на нерешене случајеве убистава новинара, на недовољну независност јавних сервиса у региону, али и на то да процес дигитализације телевизије још није завршен у већем броју ових земаља.

Члан Европског парламента Јержи Бузек рекао је да се примери са којима се сусрећу земље Балкана и Турска, као што су претње новинарима, директни економски притисци и аутоцензура, „не очекују у демократији“. Он се осврнуо и на друштвене мреже и истакао да слобода говора такође мора бити гарантована и кроз тај вид комуникације. Према његовим речима, новинарска професија данас захтева коришћење друштвених мрежа и зато оне морају бити независне.

На једнодневној конференцији у Бриселу учествовало је више од 400 представника медија из земаља Западног Балкана и Турске.

 

Антрфиле : У турским затворима 60 новинара

 

Представници медија из Турске оценили су да је слобода говора и медија у тој земљи у никад лошијој ситуацији. Представница ОЕБС Дуња Мијатовић изнела је податак да је чак више од 60 новинара из Турске у затвору, иако турске власти тврде да они нису затворени због новинарског посла већ због других кривичних дела.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси