Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж: Довољно сам јак да останем још пет година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2013.

Извор: Вечерње новости, Танјуг

Асанж: Довољно сам јак да останем још пет година

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж изјавио је да је довољно јак да остане још пет година у Амбасади Еквадора где се "склонио" пре годину дана

 

ЛОНДОН - Оснивач сајта "Викиликс" Џулијан Асанж изјавио је да је довољно јак да останем још пет година у Амбасади Еквадора у Лондону где се "склонио" пре годину дана да би избегао изручење Шведској, јављају данас британски медији.

У интервјуу Ројтерсу и другима медијима поводом обележавања годишњице од када је пронашао уточиште у дипломатској згради у Великој Британији, Аустралијанац је рекао да му остаје нада да би могао да изађе, али да је понуђено мало доказа да ће му бити пронађено ново одредиште у скорије време.

"Не бих рекао да нећу напустити, (али) моји адвокати су ми саветовали да не би требало да напустим амбасаду због опасности од хапшења у вези са ризиком од привођења и изручења САД-у", рекао је Асанж.

Двадесетчетворочасовни полицијски надзор, пошто Скотланд јард има налог да га ухапси уколико изађе испред врата амбасаде, процењује се да кошта и до три милиона фунти, наводе британски Индепендент.

Асанж (41) побегао у Амбасаду Еквадора крајем јуна прошле године да би избегао изручење Шведској која га тражи због саслушања везано са сексуални напад и силовање, што Аустралијанац негира, већ верује да Шведска жели да га "преда у руке САД-у".

Његов сајт "Викиликс" објавио је лавину тајних дипломатских и војних тајни на интернету 2010., претежно америчких поверљивих података што се сматра за једно од највећих цурења информација у америчкој историји.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси