Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сноуден тражи азил од Исланда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2013.

Извор: Блиц, ФоНет, Танјуг

Сноуден тражи азил од Исланда

Бивши службеник Централне обавештајне агенције (ЦИА) Едвард Сноуден, који је медијима дао информације да америчке безбедносне агенције шпијунирају интернет и телефонске комуникације широм света, преко посредника је затражио политички азил у Исланду, али ће, према првим информацијама, то бити тешко изводљиво, због тога што се не налази у тој држави.

Представник за медије Викиликса у Исланду Кристин Храфсон изјавио је јуче да га је 12. јуна контактирао Сноуденов изасланик.

Дао ми је поруку у којој ме Сноуден моли да у његово име ступим у контакт са представницима Владе Исланда и пренесем им његов захтев за добијање азила, рекао је Храфсон.

Влада Исланда је потврдила ту информацију, али за сада није договорен састанак са Храфсоном, који се писмено обратио премијеру Сигмундуру Гунгаугсону и министарки унутрашњих послова Хани Бирни Кристјансдотир.

Ни премијер, ни министарка нису ми одговории, иако знају поводом чега сам тражио састанак, рекао је Храфсон, коме је посредно стављено до знања да, према закону, политички ази може да тражи само особа која се налази на територији Исланда.

Сноуден је пре неколико дана рекао да је из Сједињених Америчких Држава побегао у Хонг Конг, а не у Исланд због тога што се плашио да би Американци политичким притиском пре могли да уплаше челнике Исланда, него Кине.

 Званичници страхују да Сноуден није сам деловао

Амерички званичници страхују да би Едвард Сноуден могао да изађе са новим подацима, као и да можда није само он укључен у читав случај.
Републикански конгресмен Мајк Роџерс, који председава Комитетом за обавештајне послове, рекао је да је све што износи Сноуден "опасно" за земљу.
- Помало смо нервозни, јер оно што је изнео, превазилази његове могућности. Интересује нас како је успео да до свега дође, и да ли му је у томе неко помогао - рекао је Роџерс.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси