Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Немци се укључују у шпијунирање интернета?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2013.

Извор: РТС

Немци се укључују у шпијунирање интернета?

Немачка обавештајна служба БНД планира да потроши 100 милиона евра на проширивање праћења интернета, пише немачки недељник "Шпигел".

 

После Сједињених Америчких Држава, Кине и другиг светских сила и Немачка планира да прошири контролу и праћење података преко интернета, објавио је немачки недељник Шпигел.

 Новац ће, пише Шпигел, бити уложен у људство и технологију. Из БНД нису били доступни за коментар, пренео је Ројтерс.

Та информација долази два дана пре планиране посете америчког председника Барака Обаме Берлину, где ће се највероватније суочити са тешким питањима везаним за аферу око интернет праћења у САД.

Многи Немци из бивше комунистичке источне Немачке још увек се сећају праћења које је спроводила тајна полиција Штази, и када су се прошле недеље појавиле вести о Вашингтоновом тајном програму праћења "Призма", то је изазвало бурну реакцију у немачкој јавности.

Неки немачки политичари критиковали су план, а министарка правде Сабине Лојтхојзер-Шаренбергер је рекла да одговор на забринутост грађана на шпијунирање у САД не би требало да буде: "Пустите да Немци то ураде уместо нас".

Американац Едвард Сноуден који је радио за приватну фирму, ангажовану од америчке Националне агенције за безбедност саопштио је прошле недеље да је медијима доставио податке о Интернет шпијунирању које спроводи америчка влада.

Британски "Гардијан" је неколико дана раније, а затим и "Вашингтон пост", објавио да америчка безбедносна агенција тајно, преко телекомуникационе компаније "Верајзон", прикупља податке о свим позивима који се врше у тој мрежи у Америци.

Обама је потврдио истинитост тих информација, али је све бранио борбом против тероризма, рекавши да над тајним програмом постоји судска и конгресна контрола и да се тиме штите амерички држављани од потенцијалних напада.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси