Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коме узети 12 милијарди за РТС и струју за сиромашне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 06. 2013.

Аутор: Гордана Булатовић Извор: Блиц

Коме узети 12 милијарди за РТС и струју за сиромашне

Лидери владајуће коалиције Ивица Дачић, Александар Вучић и Млађан Динкић требало би да се састану вечерас како би пронашли начин да обезбеде 12 милијарди динара за финансирање Јавног сервиса и плаћање рачуна за струју најугроженијим грађанима, сазнаје „Блиц“.

Осим одлуке о повећању плата и пензија у овој години, уз најављени ребаланс буџета, ово ће бити једине нове мере Владе. Тако се владајућа коалиција уз штедњу одлучила и за нову потрошњу, што многи тумаче заправо припремом за ванредне изборе.

За годишње финансирање РТС планирано је осам милијарди динара, док је за подмиривање трошкова снабдевања до 120 киловата месечно најсиромашнијих категорија неопходно наћи још четири милијарде динара.

Овај трошак сада иде на рачун ЕПСа. Предлог ребаланса буџета је, како сазнајемо, скоро готов. План је да се, након данашњег састанка, већ у понедељак упути у процедуру давања сагласности свих министарстава, како би Влада о томе расправљала већ у четвртак.

 Влада ће у четвртак расправљати само о изменама Закона о буџету.

Буџет је предвиђао да годину завршимо с минусом од 121,9 милијарди динара, док је ребаланс пројектован уз дефицит од око 177 милијарди динара, односно 4,7 одсто бруто домаћег производа - објашњава извор „Блица“ близак преговорима.

Иначе, уштеде министарстава и смањење субвенција једине су мере које ће Влада, како сазнајемо, предузети одмах. Остали потези, како је потврђено „Блицу“, захтевају озбиљније разговоре с послодавцима, синдикатима, стручном јавношћу.

Ту се, пре свега, мисли на најављене измене Закона о раду, док ће се, како сазнајемо, о могућим променама у Закону о пензионом систему ући у разговоре тек на јесен.

 Засад не постоји сагласност око било које тачке која се односи на измене пензијског закона. Нико није спреман да стане иза одлуке да се превремени одлазак у пензију кажњава, а још мање да крене у придобијање поена грађана за одлуку да се изједначе услови за пензионисање жена и мушкараца - тврди извор „Блица“.

Иначе, у страначким кулоарима се не схвата превише озбиљно најава из Владе да ће се ићи с озбиљнијим смањењем броја запослених у јавном сектору, а пре свега у државној администрацији на свим нивоима.

Колико је то осетљиво питање, говори и најава министра Динкића да ће се убудуће на место двоје људи који из државне службе оду у пензију у радни однос примати само једна особа.

Оно што је такође одлука која неће у кратком року дати резултате јесте приватизација дела јавних предузећа, као и издавање под закуп Аеродрома „Никола Тесла“.

 Најближи приватизацији је „Телеком Србија“. За остале фирме, попут „Ресавице“, „Дунав осигурања“, државних банака... неопходно је урадити озбиљне припреме, које подразумевају ангажовање финансијских консултаната које ће припремати модел приватизације дела тих фирми или њених целина.

 То важи и за издавање под закуп Аеродрома „Никола Тесла“. Важно је обезбедити да будући закупац аеродрома тиме не добије монопол, а што значи да на припремама мора озбиљније да се поради - тврди извор „Блица“ близак преговорима, и додаје да постоји велико интересовање за овај аранжман, иако се износ закупа на 2530 година плаћа унапред.

Антрфиле : РЕСАВИЦА

Рудници „Ресавица“ биће припремљени за приватизацију у наредној години. Њима се, ребалансом буџета, смањују субвенције државе за 1,4 милијарде динара, односно за трећину. Тренутно у девет рудника који су у саставу „Ресавице“ ради преко 4.000 радника. Према незваничним информацијама из ове фи рме, смањење субвенција утицаће само на инвестиције, а не и на износе плата запослених, што значи да се не иде на то да се ова фи рма прода партнеру „у најбољој форми“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси