Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ухапшен блогер због критике власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2013.

Извор: Танјуг

Ухапшен блогер због критике власти

Ханој -- Вијетнамска полиција ухапсила је најпознатијег блогера у земљи због објављивања критичких опаски о комунистичким властима.

 

Хапшење Фам Виет Дао (61) указује и на ниво забринутости у Комунистичкој партији Вијетнама од опасности по режим интернет активизма. До пре неку годину партија је имала монопол над информацијама у медијима земље.

Сада велики број блогова и текстова на Фејсбуку извештава о неуспесима власти и скандалима, што стиже до милиона људи и помаже да се рашири незадовољство.

 


У првих пет месеци ове године је, због кршења строгог закона о националној безбедности, ухапшено и осуђено 46 блогера или демократских активиста, што је више него током целе 2012. пренела је агенција АП.

Стране владе, предвођене Сједињеним Државама, су критиковале прогон и позвале на пуштање активиста из затвора, али је то имало мало утицаја да Ханој промени курс.

Дао је ухапшен у својој кући у четвртак због "злоупотребљавања демократских слобода" саопштило је на сајту министарство јавне безбедности. Кршење члана 258 кривичног закона носи до седам година затвора, пренео је АП.

Бивши владин званичник, Дао је члан Удружења писаца Вијетнама и има сајт на коме критикује вијетнамске лидере. Данас није било могуће прићи његовом сајту који су га власти очигледно блокирале.

У говору на семинару о медијима прошле године, Дао је рекао да друштвене мреже у Вијетнаму "надомештају недостатке и хендикепе званичних медија у земљи", које приказују "углађено и перфектно друштво на вештачки начин".

"Срећом, с процватом интернета, многи појединци и блогери су постали новинари", рекао је Дао, према тексту окаченом данас на другом сајту.

Вијетнам има 31 милион корисника интернета, од којих су 73 одсто млађи од 35 година. Та землај југоисточне Азије има 90 милиона становника.

За разлику од Кине, вијетнамска влада није у стању да успостави стриктну контролу приступа сајтовима. Вијетнамски проблем се сада компликује јер су интернет бизнис и трговина постили важни за даљи привредни раст земље, а смањење интернет слобода би умањило те изгледе.

Америчке интернет фирме, као Гугл и Фејсбук, желе да раде више у Вијетнаму, али су свесне од регулаторних проблема. Даов блог је изгледа постављен на гугловој платформи за блоговање што наглашава проблем.

Још један познати блогер је ухапшен прошлог месеца под истом оптужом као и Дао и чека судјење. Други блогери ухапшени ранијих месеци добили су казне затвора до 12 година.

Влада притом тврди да нико није кажњен због мирног изношења свог мишљења, већ само они који су прекршили закон.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси