Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Митровић: Ђиласов рецепт да се медији држе у мраку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2013.

Извор: РТВ, Танјуг

Митровић: Ђиласов рецепт да се медији држе у мраку

Председник "Пинк медиа групе" Жељко Митровић најавио је данас прекид сарадње са компанијом "Дајрект медија", чији је сувласник градоначелник Београда Драган Ђилас

Митровић је прецизирао да ће на заједничкој седници свих управних одбора Пинкових телевизија из региона, касније данас, вероватно бити донета одлука о прекиду сарадње с Ђиласовом компанијом, због, како је навео у изјави за јавност достављеној Тањугу, монополистичке позиције те компаније, која доводи у питање да ли ће неки медиј у Србији преживети или не.

Поред тога, Митровић најављује активирање "пеналне политике" због неиспуњења обавеза Дајрект медије према телевизији Пинк у готово свим државама, наведено је у Митровићевом саопштењу.

Митровић наводи да ТВ Пинк добија бројне притужбе грађана Београда на неправилности, злоупотребе и опструкције у свим градским институцијама и истиче да ће свака од тих информација бити детаљно новинарски испитана, али да се њима може бавити тек кад "градоначелник и његови помоћници открију тајну због којих, каквих и коликих разлога на медијској сцени Србије постоје двоструки а понекад и троструки аршини у прећуткивању и заташкавању великих злоупотреба, бахатог манипулисања и криминалног отимања".

Он оптужује Ђиласа да је "патентирао рецепт којим се медији у Србији држе у двоструком мраку":

"Монополистичком позицијом у области рекламне индустрије многи медији су постали зависни од њега. Од добре воље и расположења господина Ђиласа зависи да ли ће неки медиј у Србији преживети или не", наводи Митровић.

Према његовим речима, то би "било у реду" да Ђилас то ради са својим парама, а "пошто злоупотребљава новац и средства клијената за тврду поделу на подобне и неподобне медије то се може назвати најмрачнијом и најдубљом кризом у историји српских медија".

Митровић каже да анализе говоре да само педесет посто од средстава усмерених ка медијима, стигне до медија, док преосталих 50 одсто иде Ђиласу.

Он додаје да нема права да се меша у односе клијента и агенције, "осим ако средства која се заустављају на Ђиласовој 'царинарници' нису средства која се употребљавају за послушност медија".

"Први пут у историји имамо двоструки притисак који је и економски, и политички, а спроводи га један центар", тврди Митровић и напомиње да је телевизија Пинк "подједнако стабилна и са Ђиласом и без њега" јер су њени рекламни блокови попуњени.

Митровић је претходно оптужио Дајрект медију да дестабилише медијско тржиште, а потом се, пошто је, како је навео, добио упозорење од блиског окружења градоначелника, огласио изјавом у којој је навео да су медији у Србији "крварили" због Ђиласовог профита, да је држава кршила законе да би надокнадила његове губитке и да је давао мито да би згрнуо милионе.

Он је прозвао Ђиласа и за "расипање и потплаћивање појединих људи у највећим српским медијима", како би му "испод жита давали информације и обезбеђивали чувене бартере".

"Трудио сам се да не помињем оне губиташе зарад којих је држава, а под вашим притиском, морала да крши законе и надокнађује губитке. Нисам помињао Арену спорт, коју је Телеком, под вашим притиском, морао да купи, кршећи бар неколико закона јер, као што знате, држава не може бити власник медија", рекао је Митровић и додао да су вишемилионски губици били пренети на Телеком, како би поново буџетски новац директно био исплаћен приватним лицима.

Митровићеве оптужбе уследиле су пошто је Курир, 11. јуна, пренео да је Ђиласова фирма "Дајрект медија" 2003. имала приход од 76 милиона динара, а то предузеће је основа "Мултикома" који је регистрован 2004. године, када је он постао члан ДС.

Компанија је већ 2005. имала приход од 2,3 милијарде, а 2011. чак 7,7 милијарди и профит од 452 милиона динара.

"Мултиком" се бави маркетиншким и пословима повезаним за оглашавање у медијима, трговином телевизијским правима, финансирањем и продајом серија и емисија, а у саставу групе 11 фирми, од којих је шест у иностранству.

Курир је такође објавио да је Ђилас из банке подигао четири милиона евра, а касније и да је "Мултиком група" исплатила око 398,3 милиона динара или 3,6 милиона евра на име преузимања акција Милице Делевић.

Делевић је на питање да ли је за 3,6 милиона евра продала свој удео у "Мултикому" и да ли је то пријавила Агенцији за борбу против корупције рекла "Куриру" да Агенција за привредне регистре показује структуру "Мултикома", а да извештаје о имовини и приходима Агенцији подноси у складу са законом.

Ђилас је на конференцији за новинаре 2. јуна демантовао раније тврдње "Курира" да је из банке подигао четири милиона евра и истакао да је објављивањем те информације настављена медијска хајка на ДС и њене функционере.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси