Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одлуке ће бити преиспитане
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2013.

Извор: Танјуг

Одлуке ће бити преиспитане

Одбор за културу о Нишвилу, Едикту, раду комисија, министра

 

 

Министар културе Братислав Петковић најавио је јуче, да ће његово министарство, упркос тешкој финансијској ситуацији, покушати да обезбеди средства за Битеф, Палић, Нишвил... 

Министар културе Братислав Петковић најавио је јуче, на седници Одбора Скупштине Србије за културу, да ће његово министарство, упркос тешкој финансијској ситуацији, преиспитати нека решења Комисије за расподелу средстава и покушати да обезбеди средства за Битеф, Палић, Нишвил...

 Посланици су министру указали на бројне проблеме који већ извесно време постоје у култури, од најновијег, случаја Нишвил, преко закона који наносе озбиљну штету култури - закона о буџетским системима, јавним набавкама, до недостатка критеријума за рад комисија и генерално мањкавости правних оквира који регулишу области културе и спорог реаговања министарства на проблеме који се појављују.

Председница одбора Весна Марјановић казала је да се стекао утисак да сва средства намењена култури одлазе у пројекат обележавања Миланског едикта, а да све остале манифестације и програми падају на треће, пето место. Она је поново указала на лоше стање у култури, али је упозорила да недостатак средстава или тешка ситуација у којој се Србија налази већ деценијама не смеју да буду разлог да културни посленици погну главу и гледају на пропадање културе. Свесни смо тешкоћа са којима се суочава и Министарство културе и Србија, али борба за културу мора да се настави, рекла је Марјановић.Одговарајући на питања посланика, Петковић се сложио да је Нишвил озбиљна манифестација и да ће се потрудити да је помогну, као што су помогли Софест, Београдски фестивал игре, али је указао да његово министарство није заобишло Ниш будући да су тамо упућена средства за реконструкцију Медијане, представе „Константин“, „Сумњиво лице“... Ту смо, где смо. Средства за културу су мала и град Ниш би такође требало да се укључи. Али, испитаћемо рад Комисије“, рекао је Петковић.

 „Није циљ овог министарства да уништи значајне манифестације или културу, већ да јој помогнемо“, поручио је Петковић и поновио да ће радити на проналажењу решења за Нишвил који ових дана изазива велику пажњу јавности. Министар је указао и да се пројекат обележавања 17. векова Миланског едикта финансира из буџетских резерви и да ће неке ствари, попут амфитеатра у Виминацијуму, остати и за будућа поколења. Петковић је нагласио и да ће се Октобарски салон одржати.

Државни секретар у министарству Зоран Аврамовић подсетио је да комисије за расподелу средстава чине стручни људи и поздравио такав начин финансирања културе. Он је рекао и да се ради на стратегији за културу али и правним оквирима културе. „У култури увек имате неке струке, укусе који се разликују. Сада преовладава једна, али комисије за расподелу средстава су стручне“, рекао је Аврамовић. Помоћник за информисање и медије Драган Коларевић рекао је да су завршене консултације када је реч о сету медијских закона - Закона о јавном информисању и медијима, Закона о електронским медијима и Закона о јавним аудио-визуелним сервисима. Почетком априла одржана је јавна расправа о Закону о јавном информисању. Од априла до данас одржане су прелиминарне консултације са државним органима - Министарством правосуђа, Агенцијом за приватизацију, за приватне регистре, Комисијом за заштиту конкуренције...Упућен је званичан нацрт закона свим тим органима који треба сада да дају званичне одговоре да ли га прихватају, рекао је Коларевић. Почетком јула добићемо све те одговоре и упутићемо закон на владу, додао је он. Очекујем да ће почетком септембра ови закони бити усвојени, рекао је Коларевић. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси