Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Озбиљно ћу разговарати са Дачићем и Вучићем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2013.

Аутор: Лидија Валтнер Извор: Данас

Озбиљно ћу разговарати са Дачићем и Вучићем

Београд - Обавићу озбиљан разговор у наредном периоду с премијером Ивицом Дачићем, који је и министар унутрашњих послова, али и са првим потпредседником Владе Александром Вучићем, који је и координатор за националну безбедност, поводом јавне тајне да већ годинама један, додуше мањи, део полиције не ради посао за који је плаћен, већ у садејству са таблоидним новинама намерно протура различите дезинформације или полуистине у циљу моралне дискредитације различитих људи из јавног живота и привреде - најављује за Данас Млађан Динкић, министар финансија и привреде и председник Уједињених региона Србије

Динкић је у уторак јавно позвао председника Републике Томислава Николића да сазове ванредну седницу Савета за националну безбедност „због спреге дела полиције и таблоида“, што је Николић истог дана одбио да уради. У саопштењу из председниковог кабинета наведено је да се „Николић никада неће мешати у рад медија, као што није ни до сада, чак и када је и сам био предмет медијских натписа“.

Динкић у разговору за Данас указује да „докле год у полицији буду постојали људи који се кукавички и тајно крију иза таблоида и боре се за сопствени интерес, а не против корупције и криминала, Србија неће бити јака држава“.

„Можда ја нисам довољно компетентан и не знам која би то тачно институција требало да се бави питањем злоупотребе полиције у политичке сврхе, али без трајног решавања тог питања, Србија никад неће постати озбиљна држава“, истиче Динкић на питање Данаса да прокоментарише саопштење с Андрићевог венца.

Према његовим речима, у борби против криминала и у напорима за стварање озбиљне правне државе нико не сме бити поштеђен нити заштићен. „Нити ја, нити било ко други. Врх полиције треба да буде ударна песница у тој борби, а не сплеткарошка невладина организација. Нажалост, данас очито има појединаца у полицији којима због личних интереса далеко више одговара други модел организације деловања“, сматра Динкић.

Како каже, симулирање и креирање лажних афера, које никада не добијају судски епилог, баш зато што су измишљене, „основни је метод рада и суживота тих анонимних полицијских доушника и појединих уредника таблоидних новина које објавама лажних сензација себи дижу тираж“.

„Ширењем сплетки и интрига, они преживљавају све режиме и различите владе, а прича се да паралелно имају и сопствене бизнисе, поседују вредне некретнине и возе скупоцена кола, тако да често живе далеко луксузније и боље од својих медијских жртава“, упозорава Динкић.

Он подсећа да је против таквих таблоида већ добио двадесетак судских спорова и наплатио око 80.000 евра одштете.

„Немам другог начина него да и даље наставим с таквом личном борбом на суду. Али, то није системско решење. Многи немају ту менталну снагу и не могу да издрже то што сам ја у стању да преживим. Док год у јавности будемо имали афере које полиција и тужилаштво нису у стању да реше по више од десет година, баш зато што су од старта измишљене и коришћене искључиво у политичке обрачуне и покушаје уцена, Србија неће бити правна држава“, поручује Млађан Динкић, којег су поједини таблоиди претходних дана оптуживали за одговорност у више афера из претходних десетак година.

Према његовим речима, проблем је и у томе што и Тужилаштво често игнорише овакве ствари.

„Ћутање Тужилаштва је недопустиво, јер се тиме руши углед и ове институције. Тужилаштво би морало без одлагања да испита сваког носиоца јавне функције, био он министар или премијер, ако се о њему у медијима појаве оптужбе за криминал, а поготово ако се помињу милијарде евра наводно украдених пара. Ако се покаже да су наводи у новинама истинити, такве министре треба без одлагања хапсити. Али, ако су у питању намерно пласиране лажи, онда хитно треба процесуирати одговорна лица, без обзира да ли су из таблоидних новина које су лаж објавиле, или су из врха полиције која је такву лаж подметнула - закључује Млађан Динкић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси