Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТУР: Пуштен српско-канадски новинар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2013.

Извор: Б92, Танјуг

ТУР: Пуштен српско-канадски новинар

Истанбул -- Демонстранти настављају да се окупљају у парку Гези иако је турска влада синоћ понудила одржавање референдума. Српски новинар из Канаде ухапшен, па пуштен.

 

Демонстранти су сумњичави и не верују у одржавање фер референдума те су наставили са окупљањем у парку Гези, пренела је агенција АП.

У Анкари је касно синоћ дошло до сукоба, полиција је употребила сузавце и водене топове да би разбила протест око 2.500 људи који су поставили барикаде на путу према канцеларијама владе.

Референдум је предложен после јучерашњег састанка турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана са групом од 11 активиста, укључујући академике, студенте и уметнике, у Анкари.

Међутим, групе демонстраната на истанбулском тргу Таксим и у парку бојкотовале су састанак, саопштивши да они нису на разговоре позвани и да присутни нису њихови представници.

Одржавање састанка је, како је истакла агенција АП, први знак да Ердоган тражи излаз из проблема, који је први озбиљан тест у његовој 10. годишњој власти.

Двојица канадских новинара, ухапшених јуче док су извештавали са протеста у Истанбулу, пуштени су из притвора, пренела је агенција Ројтерс. Новинари Саша Петричић и Дерек Стофел написали су поруке на свом твитер налогу да су "изашли". Њих двојица раде за канадску медијску кућу CBC.

Миран протест започео је 31. маја у Истанбулу због противљења реконструкцији парка Гези, да би потом прерастао у протесте широм Турске против Ердоганове владе. У сукобима је погинуло четворо људи, укључујући полицајца, а скоро 5.000 људи је повређено.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси