Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ГР: Генерални штрајк за државну ТВ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2013.

Извор: Б92, Танјуг

ГР: Генерални штрајк за државну ТВ

Атина -- У Грчкој је у поноћ почео генерални штрајк због одлуке владе да угаси државну телевизију ЕРТ, због чега је 2.700 људи остало без посла.

 

Након што је у Грчкој, у склопу мера штедње, изненада угашена државна радио-телевизија ЕРТ, новинари који су одбили да напусте седиште те станице настављају протест пред сутра заказани 24-часовни штрајк синдиката.

Трговински синдикати и сви грчки медији учествују у штрајку, а касније током дана планирани су протести, пренео је ББЦ.

Сигнал станице, која као радио постоји од 1938, а као телевизија од 1966. године, угашен је рано јутрос, а новинари су одбили да напусте централе у Атини и Солуну, где настављају протест уз подршку више хиљада присталица, емитујући програм преко интернета и канала Комунистичке партије.

Грчка влада је јуче саопштила да ће привремено укинути државну телевизију и радио, што значи да ће без посла остати 2.500 радника.

У међувремену, администрација премијера Антониса Самараса представила је закон на основу ког ће формирати нову радио-телевизију под називом Нови хеленски радио, интернет и телевизија (НЕРИТ) уместо ЕРТ.

"Не можете да поправите аутомобил док је у покрету, морате га зауставити поред пута", рекао је портпарол владе Симос Кедикоглу новинарима, обећавајући да ће нова станица са радом почети на лето.

Испред канцеларија угашене станице распоређена је полиција за разбијање демонстрација како би спречила "било какво разарање", рекао је Кедикоглу, иначе бивши новинар ЕРТ-а.

Он је нагласио да затварање државне радио-телевизије није део кредитних обавеза Грчке, а раније данас Европска комисија је негирала да је то био њен захтев у оквиру буџетских мера штедње.

ЕУ је саопштила да не доводи у питање одлуку грчке владе, али да државна радио-телевизија представља "саставни део европске демократије".

СЕЕМО је изазио забринутост због изненадног гашења грчке државне ТВ станице, и рекао да то озбиљно крши права грчког народа на информације у времену кризе и неизвесности.

Оливер Вујовић, генерални секретар СЕЕМО је позвао грчком премијера Антониса Самараса да поништи ову одлуку. Он је рекао да је ово јасан акт против демократије и медијске слободе у Гркој.

У међувремену су почели да протестују и новинари у суседном Кипру, где се страхује би иста судбина могла да задеси и радио-телевизију РИК, која се бори са финансијским проблемима, јер и влада ове острвске земље настоји да смањи потрошњу како би се изборила са финансијском кризом.

Са свих страна стижу поруке подршке грчким новинарима, а бриселска телевизија Теле Брисел заменила је данас свој лого знаком "ЕРТ Солидарност".

"Циљ овог симболичног геста је да покаже да ниједна европска телевизија, а посебно не телевизија престонице Европе, не остаје индиферентна према ситуацији ЕРТ-а и њеног особља", саопштила је бриселска телевизија.

Поруке подршке грчким новинарима и осуду због гашења државне радио-телевизије исказали су и бугарска национална телевизија и радио БНТ и БНР, као и Удружење словеначких новинара, које је истакло да је овакав потез Атине представља "напад на демократију".

Раније данас солидарност са колегама из Грчке исказали су и новинари и управа аустријске државне телевизије ОРФ.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић упозорила је да затварање ЕРТ-а може да лиши грађане разноликости погледа.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

13.06.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 18:36

ERT nije drzavna vec javna

ERT je avgusta 2011. prestala da bude drzavna radio-difuzna kompanija i postala je javna radio-difuzna kompanija (kao nasa RTS).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси