Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији у Србији су на мети тајкуна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 05. 2009.

Извор: Блиц

Медији у Србији су на мети тајкуна

Медији у Србији су на мети тајкуна

Светски дан слободе штампе Србија је дочекала као земља у којој су медији „делимично слободни” јер се од укупно 195 оцењених земаља нашла на неславном 83. месту на листи коју је направила организација „Фридом хаус”.

Седма сила све је неслободнија у последњих седам година у целом свету, а нарочито у региону Централне и источне Европе, закључак је овог истраживања које је спровела америчка невладина организација „Фридом хаус”.

Светски дан слободе штампе који би требало да подсети на новинаре страдале на задатку и важну улогу слободних и непристрасних медија у друштву Србија је дочекала и са три нерешена убиства новинара. Културолог Ратко Божовић истиче да се по слободи медија препознаје слобода читавог друштва и додаје да су медији код нас на мети тајкуна.

- Да је било политичке воље до сада се могло врло лако одговорити на питања ко је убио наше новинаре, јер сви знамо да је то урадила тадашња власт. Међутим, пошто и у садашњој власти има људи из тог доба, ствари се нерешавају - каже за „Блиц” Божовић.

Надежда Гаће, председница Независног удружења новинара (НУНС), казала је јуче да постоје објективни разлози због којих је Србија оцењена као земља са делимичном слободом медија и додала да је у последњих годину дана било доста притисака и претњи на новинаре.

- Ако им се не свиђа оно што се напише, онда им прете, одузимају акредитације -истиче Гаће.

Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, каже да жалбе којима му се обраћају новинари показују „да им се ускраћују чак и оне информације које власт, по закону и критеријуму демократског друштва, дугује најширој јавности и без икаквог посебног захтева”.

Поједине невладине организације оцениле су да медији дочекују Светски дан слободе штампе у тмурном окружењу јер је од почетка године у свету већ убијено 22 новинара. Светска асоцијација новина подсетила је на трагичан биланс страдања новинара широм света у 2008, наводећи да их је 70 убијено, 673 ухапшено, а 125 задржано у затвору.

У Србији су новинарска удружења и Министарство културе поново апеловали на надлежне да реше убиства новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића.

На врху ранг-листе истраживања о медијским слободама су Исланд, Финска, Норвешка, Данска, Шведска и Немачка. Што се тиче земаља бивше Југославије, једино Словенија није у категорији „делимично слободних земаља” јер је заузела 49. место. Иза Србије су Босна и Херцеговина која дели 98. место. У извештају се истиче да само 17 одсто светске популације живи у земљама које уживају слободу медија.

Иначе, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је Светски дан слободе штампе 1993. године у циљу подсећања на право на слободу изражавања, али и на храбре новинаре који су током извештавања погинули, убијени или су завршили у затвору.

Антрфиле : Економски притисак

Економска криза ће умногоме ограничити ионако „делимичну слободу” медија у Србији јер ће се све више устезати да објаве непопуларне текстове о великим оглашивачима, процењују стручњаци. Немања Ненадић из „Транспарентности Србије” тврди да ће ова врста притиска у временима која долазе бити можда и јача од онога који на новинаре врше политичари. - Ако се смање потенцијални извори финансирања, а смањиће се, они који располажу новцем а то су оглашивачи имаће све више могућности да утичу на редакције - објашњава он.

Громогласна тишина

У Пионирском парку у Београду јуче је, на Светски дан слободе медија, одржана акција „Пет минута громогласне тишине” као упозорење на све лошији положај запослених у медијима у Србији. - Од 3. маја прошле године до данас новинари и медијске колеге су највише били изложени нападима и претњама од петооктобарских промена 2000. године - истиче Нино Брајовић, председник Удружења новинара Србије. Акцију, симболично заказану за 11.55, код Споменика читаоцу новина организовало је Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС).

Ј. Алексић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси