Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Против стереотипа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 05. 2013.

Аутор: Данас Извор: Бранко Вучковић

Против стереотипа

Теме о старијима најчешће се прате инцидентно, када се открију драстични примери злоупотреба у старачким домовима или поводом несрећних догађаја, а најчешће вести о старијој популацији објављују се поводом проблема редовне исплате пензија.

У организацији Независног удружења новинара Србије (НУНС) у Крагујевцу је одржан семинар „Зрело доба у медијима” посвећен разбијању стереотипа и предрасуда о старијој популацији у Србији. О проблемима медијске маргинализације те популације која чини 17 одсто становништва Србије, разговарали су стручњаци из социјалних установа, представници удружења пензионера и невладиних организација, које пружају подршку старијима као и новинари, уредници, али и пензионисани новинари.

НУНС је, уз подршку Министарства за рад и социјалну политику, спровео мониторинг медијског праћења тема о старијима који је показао да се теме које се тичу старије популације у медијима прате спорадично. Теме о старијима најчешће се прате инцидентно, када се открију драстични примери злоупотреба у старачким домовима или поводом несрећних догађаја, а најчешће вести о старијој популацији објављују се поводом проблема редовне исплате пензија, наводи се у истраживању. У оквиру пројекта, сем мониторинга, уређена је и посебна публикација која обрађује пет значајних тема за старију популацију.
Момир Борић, директор Центра за социјални рад из Крагујевца је рекао да је улога медија у разбијању стереотипа о старим и социјално угроженим особама изузетно значајно.

„У Крагујевцу годишње имамо око 16.000 захтева за разне врсте психо-социјалне помоћи и подршке и веома је важна подршка коју нам пружају локални медији у афирмацији наших активности, али и истицању проблема које имамо у раду. Неопходна је већа солидарност друштва у целини и медија са старијим особама јер се хуманост једног друштва мери оствареним нивоом солидарности“, рекао је Борић.

Ратко Томашевић, председник Удружења пензионера Крагујевац, рекао је да то удружење има веома добру сарадњу са локалним медијима, наводећи да су национални медији скоро потпуно незаинтересовани за активности пензионерских удружења и уопште за старију популацију.

„Веома често гостујемо у емисијама Радио телевизије Крагујевац и Канала 9 где се раговара о проблемима пензионера. Локални медији пропрате већину наших акција, а мислим д а би било добро када бисмо на ТВ имали једну сталну емисију, пола сата недељно би било сасвим довољно. Мислим да је веома важно афирмисати позитивне примере, а не само извештавати о старијима у црним хроникама“, рекао је томашевић.

Он је истакао да у Крагујевцу живи 36.700 пензионера који, као и други грђани, имају потребу за информисањем.
Љиља Савић, уредница Радио Крагујевца је нагласила да комерцијални медији немају интерес за извештавање о старијој популацији, јер је та популација, сиромашна, без утицаја и маргинализована, што значи да с е на програмима о њима не може зарадити па им нису циљна група.

Дејан Антонијевић, новинар из Ћуприје је рекао да у том граду са 35.000 становника, има 7.500 пензионера, који су као и у другим деловима Србије потпуно маргинализовани.

„Медији су су у трци за зарадом изгубили осећај за хуманост и солидарност и због тога није чудо што се пензионери у медијима налазе само у црним хроникма, када их неко претуче, опљчка, нападне...“, рекао је Антонијевић.
Мирјана Миленковић из невладине организације Викторија рекла је да су пензионери невидљиви у медијима и да их некако треба извући из те анонимности, наводећи да су овакви пројекти један од начина да се то учини.

„Новинари могу доста да помогну у том послу, али мислим да у медијима нема довољно сензибилитета за пензионерске теме и теме везане за зрело доба. Мала новинарска помоћ у том погледу била би велика добробит за пензионере и њихово извалачење веома изражене социјалне самоизолованости“, рекла је Миленковић.

Учесници

На семинару су учествовали Момир Борић, директор Центра за социјални рад Солидарност Крагујевац, Весна Радевић, руководилац Службе за одрасла и стара лица, Центра за социјални рад Солидарност Крагујевац, Ратко Томашевић, председник Удружења пензионера Крагујевац, Мира Миленковић, директорка НВО Викторија, Љубица Милошевић, народна посланица из Аранђеловца, Љубиша Гајић, из Центра за социјални рад Аранђеловац, Дејан Антонијевић, новинар из Ћуприје, Саша Кокаљ, новинар из Ћуприје, Ивица Благојевић, новинар из Ћуприје, Маја Букумировић, уредница, Телевизија Крагујевац, Ивана Ђорђевић, новинарка, Телевизија Крагујевац, Љиља Савић, уредница, Радио Крагујевац, Гордана Божић, новинарка, Крагујевачке новине, Бранко Вучковић, новинар, Агенција ФоНет, Зоран Глишовић, пензионисани новинар Радио Београда, Брано Ризнић, пензионисани новинар Радио Крагујевца.

У Београду 22. маја

Семинар за новинаре у Београду одржава се 22. маја у просторијама НУНС-а. О резултатима пројекта и предлозима за унапређење ове области говориће државна секретарка у Министартву рада и социјалне политке Бранкица Јанковић, председник Геронтолошког друштва Србије Милош Немањић, директорка Геронтолошког центра Бежанијска коса Сузана Мишић и Јелка Јовановић, потпрердседница НУНС-а и вођа пројекта.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси