Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коме дајеш наше паре?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 05. 2013.

Аутор: Е. С. Извор: Информер

Коме дајеш наше паре?

Александар Тијанић, директор РТС, вероватно ће се ускоро наћи под истрагом због злоупотребе службеног положаја! Синдикат „Независност“ оптужује га да послушницима и миљеницима шаком и капом дели новац Јавног сервиса, док камермани и монтажери једва састављају крај с крајем! Директор Јавног сервиса не стимулише само звезде „своје“ телевизије већ и самога себе! Према подацима Агенције за борбу против корупције из 2011. Александар Тијанић је на плату од 250.000 динара себи одредио стимулацију од 160.000 динара!

Синдикат РТС „Независност“ оптужује Тијанића да је прекорачио износ средстава из буџета намењен стимулацијама и да их је делио по својој вољи.

- Према колективном уговору лимит за стимулације на плату износи 10 одсто, али га је Тијанић у неким случајевима вишеструко прекорачио - каже за Информер представник „Независности“ Драган Милановић Пилац и објашњава: - Просечна плата на РТС је  око 47.000 динара, али камермани и монтажери примају много мање, а Тијанићеви љубимци и немерљиво више.

 

Сви крију цифре

Због оваквог директорског бахаћења синдикат се обратио Инспекцији рада.

- Добили смо све цифре тек после интервенције Инспекције рада, али те податке не смемо да откривамо док не почне судски процес - каже Милановић и додаје: - Могу само да вам кажем да је реч о огромном новцу.

Како тврде наши извори, поједини водитељи РТС месечно примају од 200.000 па чак до 450.000 динара! Званичне плате су им од 40.000 до 70.000, а остатак добијају као стимулацију.

Директор РТС за Информер тврди да га неоправдано нападају и да је само минимално прекорачио буџет.

- Буџет за стимулације прекорачен је јер је награђено више људи, због кризе.

Награђено је чак 700 особа и због тога је буџет прекорачен за 2,5 одсто. Ако синдикат тражи да не наградим 700, већ 200 радника, тако ће бити следећег месеца. Нека синдикат објасни тим запосленима због чега су остали без премија, нека објасни куварици, чистачици, портиру, сниматељу зашто нису добили награду. Следећег месеца ће премију добити само 250 новинара, познатих ТВ лица и уредника, а ја сам хтео да наградим и обичан свет. То сматрам одговорном социјалном политиком.

Тијанић не крије да је премије додељивао и себи!

- Кад је РТС најгледанија телевизија, имам и ја право на стимулацију. Пошто више неће бити тако и ја губим стимулацију - каже он, а на тврдње да највише пара дели својим миљеницама одговара:

- Немам миљенице. Имам миљеника, Зорана Станојевића, којег сматрам најбољим новинарем. Он има највећу премију у кући, али и та премија је због кризе смањена на пола.

Премије су тајна

Коначно, директор Јавног сервиса није желео да нам одговори о којим сумама је реч.

- Премије су пословна тајна, због мира у кући, али чим дође инспекција, прво ће добити тај папир - каже Тијанић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси