Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ветерани предлажу Ђура Билбију за председника УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2009.

Извор: Политика

Ветерани предлажу Ђура Билбију за председника УНС-а


Актив новинара ветерана Удружења новинара Србије јуче је једногласно подржао предлог да Ђуро Билбија, дугогодишњи новинар и уредник више дневних листова из Београда, буде кандидат за место будућег председника УНС-а. Изборна скупштина на којој треба да буде изабран нови председник овог новинарског удружења одржава се 9. и 10. маја у Врњачкој Бањи, а, осим Билбије, кандидована је и Љиљана Смајловић, доскорашњи главни и одговорни уредник „Политике”.

На јучерашњој изборној скупштини Мирко Мариновић, председник Актива новинара ветерана, прочитао је писмо Љубодрага Стојадиновића, једног од предложених за председника УНС-а, у којем он износи разлоге за своје одустајање. Иако наводи да се повлачи из трке због личних, пре свега здравствених разлога, Стојадиновић подсећа и да је актуелни председник УНС-а Нино Брајовић покушао да га компромитује орвеловском фотографијом на којој са Надеждом Гаће, председницом Независног удружења новинара Србије, пије кафу.

Према ономе што су изнели неки чланови актива, те фотографије, које је, како се незванично тврди, снимио фоторепортер УНС-а на иницијативу Брајовића, требало је да осујете Стојадиновићеву кандидатуру и представе га као особу која у „дослуху” са НУНС-ом ради на растурању УНС-а.Ни кандидатура Билбије, међутим, није прошла без сенке.

Наиме, Брајовић је обавестио присутне да је овај кандидат дан раније долазио у удружење да обнови чланство, али да то није било могуће, јер у бази података у којој су имена и презимена 12.000 новинара нема Билбијиног имена. Подсетио је да пре изборне скупштине овај кандидат мора да регулише питање чланства.

Сам Билбија каже да није изненађен. Не зна где су и како нестали папири о његовом чланству, али је 1986. године добио новинарску награду „Светозар Марковић” што је нека потврда да се бави новинарством, а све његове професионалне активности су у вези са УНС-ом.

Љиљана Зоркић, потпредседник Актива, објаснила је да на седници управе УНС-а прошле седмице њој није било омогућено да изнесе предлоге ветерана за место председника. Том приликом, на иницијативу новинарског актива из Горњег Милановца, управа УНС-а је одлучила да кандидује Љиљану Смајловић.

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси