Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кршење слободе медија на Балкану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 04. 2013.

Извор: Народне новине - Ниш

Кршење слободе медија на Балкану

Беч - Медијска организација југоистичне Европе (СЕЕМО) изразила је јуче забринутост због бројних кршења слободе штампе и притиска на медије последњих седмицау југоистичној Европи.

СЕЕМО указује на случајеве када је полиција пребила камермана једне од водећих албанских телевизија - Топ канала, као и на вербални напад владике захумскохерцеговачког и приморског Григорија на дописника бијелзинске телевизије БН у Требиљу и БиХ, Небојшу Вукановића.

СЕЕМО је забринут и због претњи, укључујући и претње смрћу, новинару Предрагу Лучићу на разним веб порталима у БиХ, али је и изненађен што је бугарски новинар Борис Митов приведен 5. априла ове године на саслушање у Тужилаштво због једног одсвојих извештаја.

Медијска организација југоистичне Европе, такође је позвала косовске власти да истраже напад на зграду радио станице Колашин у Зубином Потоку на Косову, који је изведен 16. априла.

Та организација је, како наводи, изненађена и што је кабловски оператер ИПКО преместио телевизију са националном фреквенцијом Кохависион из Приштине са позиције три на позицију 83 у кабловском систему.

СЕЕМО истовремено поздравља истрагу и подигнуту оптужницу против директора топлане у Нишу и још две особе, након претњи смрћу против новинара Јужних вести, Предрага Благојевића.

Генерални секретар СЕЕМО Оливер Вујовић такође је позвао српске власти да испуне обећање и реше најзад убиства новинара Радиславе Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића.

Та организација је изразила и забринутост због околности под којима су новинари јавног сервиса Хрватске - Хрватске радиотелевизије, Денис Латин, Ружица Ренић и Катја Кушец одстрањени с позиција у марту ове године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси