Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од ЈСО, преко Земунског клана до тајних служби и назад
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 04. 2013.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Од ЈСО, преко Земунског клана до тајних служби и назад

Бивши начелник Ресора државне безбедности Горан Петровић два пута је у сведочењу на суђењу за побуну некадашње Јединице за специјалне операције поменуо сазнања да су у убиство новинара Славка Ћурувије „умешани бивши припадници ЈСО“. У протеклих 14 година, поводом овог убиства, које највише инкриминише бившу Службу безбедности из више разлога (од тога да су јавно доступни докази да је Ћурувија праћен до неколико минута пре убиства, до тога да егзекутор није откривен) „припадници ЈСО“ поменути су и раније.

Тако је председница УНС Љиљана Смајловић у јуну 2010. предочила јавности исказ бившег припадника ЈСО Ненада Илића датог током акције Сабља, а наводно добијеног из дипломатских извора. МУП је тада потврдио аутентичност исказа, који је тек онда достављен Специјалном тужилаштву.

 

У документу од 7. априла 2003. године Илић препричава начин на који је изведен атентат на лидера СПО Вука Драшковића у Будви, а у једном делу тврди да му је Миле Луковић Кум, један од вођа Земунског клана, открио да је са припадником Земунског клана Милошем Симовићем убио Славка Ћурувију.

- Рекао ми је да су, кад су радили на Ћурувији, убили само њега, а да је жена остала неповређена. Чекали су га и када су добили информацију да долази, пришли су му и погодили само њега, али не и жену, и да ће исто да ураде са Вуком (Драшковићем, прим. аут). Милош Симовић је тада бурно одреаговао и питао Луковића да ли је нормалан и да ли је уопште свестан шта прича - стоји у Илићевом исказу, у коме се даље ништа не говори о убиству Ћурувије. Илић је осуђен за учешће у атентату на Драшковића.

Милош Симовић, који је баш у јуну 2010. постао доступан правосуђу Србије након међусобног ватреног обрачуна са другим „земунцем“ Сретком Калинићем, пак, према медијима, у истрази је дао следећи исказ.

- Месец дана после убиства Ћурувије, са Милорадом Улемеком Легијом сам био у дискотеци. Легији је тада пришао један мушкарац, кога сам видео први пут, нисам знао ко је. Њих двојица су разговарали неколико минута, видело се да се познају од раније, попили су пиће и тај мушкарац је отишао, а Легија се окренуо ка мени и рекао: „Овај је убио Ћурувију“ - сведочио је Симовић, не изговарајући име човека о коме је реч. Симовић је, иначе, једини високорангирани припадник Земунског клана који је признао да је учествовао у убиству Зорана Ђинђића и у поновљеном суђењу у поступку пред Апелационим судом, позивао се на кајање као на олакшавајућу околност.

Медији су закључили да је то можда Мирослав Курак, бивши оперативац ДБ, кога је лидер СРС Војислав Шешељ први означио као човека који је заједно са Ратком Ромићем пратио Ћурувију непосредно пре убиства. За Курака се тврди да је напустио ДБ током деведесетих и да је држао клуб Сансет у београдском хотелу Метропол. Сам Курак дао је 2010. изјаву за лист Ало, који га је пронашао у Танзанији, како ради као водич за сафари лов, и то за фирму која има филијалу у Чачку „Стазама дивље Танзаније“.

- Био сам привођен у акцији „Сабља“ и 60 дана сам провео у притвору.

Испитивали су ме и пропитивали данима и ослобођен сам свих оптужби. Против мене нису ни могли да подигну оптужницу, јер ја немам ништа с тим – изјавио је Курак. Главна тужитељка Србије Загорка Доловац исте године објавила је да је постоје помаци у истрази и да је саслушано више од стотину сведока међу којима и некадашњи припадници Девете управе РДБ. До данас случај није одмакао даље.

Нагодба?

Након повлачења председника НУНС Вукашина Обрадовића из Комисије за истрагу убиства новинара, због неслагања да се „кључним личностима режима Слободана Милошевића“ понуди статус сведока сарадника у случају Славка Ћурувије, део медија спекулише да није реч о бившем шефу РДБ Радомиру Марковићу. Према сазнањима Информера тако, реч је о „бившем припаднику ЈСО“ са којим је у току процес нагодбе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси