Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приватним медијима новац на кашичицу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 04. 2013.

Извор: Блиц

Приватним медијима новац на кашичицу

Ваљево је локалним електронским медијима понудило најмање новца од свих градова сличне величине у Србији. Да по приватне медије мука буде већа, од осам милиона динара, половина је намењена Радио Ваљеву као гласилу локалне самоуправе, а остатак треба да поделе приватници - једна телевизија и још четири ваљевска радија.

Градски челници четири милиона динара за Радио Ваљево правдају очувањем десет радних места у најстаријој медијској кући која је поодавно требало да буде приватизована. С друге стране, приватни медији муку муче да преживе на тржишту, јер су рекламе све ређе и јефтиније, а дажбине држави, од накнаде за фреквенцију до СОКОЈа, неизбежне.

 Понуђени износ за “помоћ” медијима је више него смешан јер, на пример, лазаревачка ТВ ГЕМ месечно добија два милиона динара. Па, није Ваљево баш толико пута сиромашније од Лазаревца! Прошле године смо добили 1,5 милиона динара, а више нас кошта само накнада за фреквенцију - разочаран је Милан Милиновић, главни уредник регионалне Телевизије “Вујић”. Да је четири милиона за пет медија мало, слаже се и уредница регионалног Радио Патка Дарија Ранковић, упозоравајући да градске власти фи нансирањем Радио Ваљева мимо закона остале медије доводе у неравноправан положај.

 Други проблем је што и тако мало новца још није дато медијима, пошто конкурс за суфинансирање пројеката у информисању још није ни расписан, нити се зна када ће. Сви други конкурси у култури, спорту или туризму су завршени. Ми то доживљавамо као дискриминацију, самовољу и један вид притиска на медије - сматра уредница Радио Патка.

За разлику од Ваљева, локална власт у Ивањици ће ове године тамошње медије, два радија и једну телевизију са дозволама за рад, помоћи са девет милиона, док у Лесковцу осам електронских медија може да рачуна на 13 милиона из тамошњег буџета. У буџету Зајечара је за осам медија обезбеђено чак 26 милиона динара.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси