Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт, директори и новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2013.

Аутор: Тома Тодоровић Извор: Политика

Власт, директори и новинари

Узбунила се претходне седмице нишка јавност. Директор Градске топлане упутио је једном нишком новинару веома озбиљне претње током разговора телефоном због његовог писања о страначком запошљавању у овом јавном предузећу.

Како је претња снимљена, зна се шта је Милутин Илић, директор топлане, изрекао на рачун Предрага Благојевића, уредника интернет портала „Јужне вести”. Дословце му је рекао: „Ви сте живели у Америци. Да ли бисте, да сте у САД нешто тако написали, дочекали следеће јутро?”

Наредних дана претње су се наставиле, овога пута у режији двојице људи блиских директору топлане. Добривоје Станимировић представио се као „пуковник Добривоје” и рекао да је „добио задатак од службе да га као инспектор саслуша”. И најавио да ће „сутра доћи из Београда да с њим обави информативни разговор”. И то је снимљено.

Онда је Благојевића позвао и Мија Јанковић, који је био врло кратак: „Припази шта пишеш, иначе…” Благојевић је због ових претњи затражио заштиту полиције, која је ефикасно разрешила случај и против директора Градске топлане Илића и његових „сарадника” поднела кривичну пријаву, како је званично саопштено, „због угрожавања сигурности новинара на задатку”. Како је речено, за ово кривично дело запрећена је затворска казна у трајању од шест месеци до пет година.

Сутрадан пошто је полиција саопштила да је поднела кривичну пријаву, на седници Градског већа нишки градоначелник проф. др Зоран Перишић рекао је да „треба хитно утврдити одговорност директора Градске топлане због пропуста у организовању рада предузећа и вишедневних проблема грађана с грејањем, али и због претњи новинарима”.

Перишић је најавио и да ће се о свему што се догађало претходних дана (у том периоду на већем подручју града три дана уопште није било грејања) одлучивати на седници Управног одбора Градске топлане. Посебно је истакао да ће „Градско веће Ниша одмах пошто добије одлуку Управног одбора размотрити шта ће се даље чинити”.

Дан касније, на седници Управног одбора топлане, није било ни речи о поступку и претњама директора и његових сарадника новинару Благојевићу. Зоран Павловић, председник УО Градске топлане, то је објаснио речима: „Управни одбор неће да се бави питањем одговорности и евентуалне смене директора, јер за то није надлежан. Директоре јавних предузећа у Нишу, по закону, поставља и разрешава Скупштина града”.

Успут је Павловић рекао да ће менаџмент Градске топлане убудуће много више радити „на побољшању сарадње с медијима”.

Све се то догађало од прошлог понедељка до среде. Након тога – ништа. Да ли се чека да на цео случај падне прашина и све оде у заборав или је овде реч о (партијско-страначкој) повезаности градског и руководстава јавних предузећа, што би могло да се окарактерише народном пословицом „Врана врани очи не вади”?

У Нишу ће у уторак, 16. априла, бити одржана седница Скупштине града. Још се не зна да ли ће се можда градски парламент, како је објашњено у Управном одбору Градске топлане, као једини надлежан, позабавити и овим случајем.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси