Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Озбиљно угрожене медијске слободе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2013.

Извор: НДНВ

НДНВ: Озбиљно угрожене медијске слободе

Независно друштво новинара Војводине указује да су медијске слободе у Војводини и целој Србији озбиљно угрожене и да новинарство доживљава професионални суноврат какав није виђен од деведесетих година прошлог века.

То је нарочито видљиво када је реч о извештавањима о актуелним збивањима у Војводини. У тим извештајима све врви од националистичке пропаганде, полуистина, лажи и фалсификата.

НДНВ сматра да је овај тренд проблематичан не само за медијске слободе и демократске процесе већ да може и озбиљно угрозити безбедност грађана Војводине и проузроковати дубоку кризу у којој проблеме више неће бити могуће решавати у институцијама система. Подсећамо на то какву су срамну улогу медији имали у припреми и реализацији ратова деведесетих година, када су продуковали "непријатеље" и "издајнике" претварајући их у мету за одстрел. Нажалост, извештавање о Војводини данас у већини медија подсећа на те мрачне године.

НДНВ истиче да су све политичке номенклатуре у Србији спречавале развој професионалног и независног новинарства, посматрајући медије искључиво као средство за властиту промоцију и пропаганду. То је довело до тога да онај ко држи "дизгине власти" – има скоро потпуну контролу над медијском сфером. Колико је то опасно, видимо по овоме што се данас дешава, када контролу преузму они који су живели и живе од прозводње кризе и стварања непријатеља.

Новосадски "Дневник" је само један од примера политичког притиска и пропагандног извештавања. Овим листом практично руководи особа чије се име не налази у импресуму, која има незваничну функцију политичког комесара и онемогућава уредницима и новинарима да раде свој посао. Верујемо да ће новинари "Дневника" устати у одбрану професије и одупрети се овим притисцима. 

НДНВ ће о ударима на медијске слободе и догађајима у "Дневнику" обавестити међународне медијске и организације за заштиту људских права.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси